Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιντ ανακάλεσε τις αμφιλεγόμενες παρατηρήσεις που έκανε σχετικά με τις πολιτικές εργασίας από το σπίτι (work from home) κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Σε ένα email προς την Wall Street Journal, ο Σμιτ δήλωσε, «Έκανα λάθος για την Google και τις ώρες εργασίας της». Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος πρόσθεσε: «Λυπάμαι για το λάθος μου».
Ο Σμιντ είχε προηγουμένως υποδηλώσει ότι η εστίαση της Google στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (συμπεριλαμβανομένων των ευέλικτων επιλογών εργασίας) και όχι στην παραγωγικότητα εντός του γραφείου, την είχε οδηγήσει να μείνει πίσω στον ανταγωνιστικό αγώνα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Στη συζήτηση στο Στάνφορντ, ο Σμιντ δήλωσε: «Η Google αποφάσισε ότι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και το να πηγαίνεις νωρίς στο σπίτι και να εργάζεσαι από το σπίτι ήταν πιο σημαντικό από τη νίκη». Πρόσθεσε ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι επιτυχημένες λόγω της έντονης εργασιακής τους κουλτούρας, υπονοώντας ότι η Google έχει εφησυχάσει.
Ο Σμιντ φέρεται να ζήτησε την αφαίρεση του βίντεο
Αναγνωρίζοντας ότι μίλησε λανθασμένα για τη στάση της Google σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ο Σμιντ φέρεται τώρα να έχει ζητήσει την αφαίρεση του βίντεο.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από τη διαμόρφωση της συζήτησης από τον Σμιντ, οι σκέψεις του απηχούν αυτές πολλών ηγετών παγκοσμίως. Ειδικά οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν μιλήσει έντονα για τις επιπτώσεις της εξ αποστάσεως και της υβριδικής εργασίας στην παραγωγικότητα, με πολλές από αυτές να εφαρμόζουν πλέον τυποποιημένες εντολές για τριήμερη εργασία στο γραφείο.
Σύμφωνα με το techradar.com, η Ένωση Εργαζομένων της Alphabet, η οποία εκπροσωπεί περίπου 1.000 εργαζόμενους της Google στις ΗΠΑ και τον Καναδά, δημοσίευσε στο X ως απάντηση στα πρωτοσέλιδα ότι η ευέλικτη εργασία δεν επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητα, προσθέτοντας ότι «η υποστελέχωση, η αλλαγή προτεραιοτήτων, οι συνεχείς απολύσεις, οι στάσιμοι μισθοί και η έλλειψη παρακολούθησης των έργων από τη διοίκηση» ευθύνονται.
Η Google έχει ήδη προβεί σε οκτώ ξεχωριστές ανακοινώσεις απολύσεων από τις αρχές του τρέχοντος έτους (μέσω της ιστοσελίδας layoffs.fyi), με τον αριθμό να φτάνει τις 12.000.