Ώρα αποφάσεων για τις τραπεζικές προμήθειες
Shutterstock
Shutterstock

Ώρα αποφάσεων για τις τραπεζικές προμήθειες

Ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε μια δημόσια δέσμευση η οποία δεν θα πρέπει να μείνει στον αέρα. Δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει άμεσα μείωση των τραπεζικών προμηθειών – τουλάχιστον αυτών που αφορούν στις πληρωμές με την κάρτα - τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση. Το αν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο – το οποίο δεν το θέλουν ούτε οι τράπεζες καθώς δημιουργείται ένα «προηγούμενο» που δεν συμφέρει κανέναν - θα φανεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το ζητούμενο είναι να αποκλιμακωθούν άμεσα οι χρεώσεις σε τομείς που έχει καταγραφεί πολύ μεγάλη αύξηση των συναλλαγών, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί το οικονομικό επιτελείο στις διαβουλεύσεις με τις τράπεζες, είναι η εξής: Ειδικά από την πανδημία και μετά, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του κράτους ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό ο λόγος για τον οποίο καταγράφεται τώρα εκτόξευση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Υπήρχε η υποχρέωση των πολιτών να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος. Όμως αυτό το μέτρο επεκτάθηκε. Δόθηκαν κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, κατέστη υποχρεωτική η ηλεκτρονική πληρωμή για μια σειρά από οικονομικές συναλλαγές (καταβολή ενοικίων, αγορά ακινήτων κλπ) στήθηκε ολόκληρη «επιχείρηση» για να γενικευτεί η χρήση των POS και η διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές ενώ διαφημίστηκε ακόμη και από τον κρατικό μηχανισμό η πλατφόρμα του IRIS.

Όλα αυτά σημαίνουν περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές – ουσιαστικά έχουν ξεπεράσει τα 65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση με προοπτική περαιτέρω αύξησης - άρα και περισσότερος όγκος εργασιών για τις τράπεζες άρα και περισσότερες προμήθειες. Από τη στιγμή λοιπόν που το κράτος φέρνει δουλειά στις τράπεζες (και για ίδιο όφελος βέβαια καθώς αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα) είναι λογικό να απαιτεί από αυτές να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους όσον αφορά στις προμήθειες.

Σε αυτή τη φάση, το ζητούμενο είναι να μειωθούν οι προμήθειες και στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών αλλά και στις χρεώσεις που υφίστανται οι μικρομεσαίοι για μικροσυναλλαγές μέχρι 10-15 ευρώ. Το παράπονο ότι σε πολλές συναλλαγές (π.χ τσιγάρα, εφημερίδες κλπ) οι προμήθειες είναι μεγαλύτερες από το κέρδος παραμένει και αυτό κρίνεται ότι πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Το ξεκαθάρισμα του τοπίου είναι πλέον θέμα ημερών. Εκτιμάται ότι με το τέλος Απριλίου που ουσιαστικά λήγει και το χρονικό περιθώριο για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές, θα έχει ολοκληρωθεί και η συγκεκριμένη εκκρεμότητα.