Η απόφαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 21% την Παρασκευή (20/12), άφησε έκπληκτη την αγορά που ανέμενε άνοδο 2 ποσοστιαίων μονάδων.
Ειδικότερα, αυτή η απόφαση ήρθε μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε δημόσια μια «ισορροπημένη» απόφαση από την κεντρική τράπεζα, η οποία οφείλει να διαχειριστεί τις πληθωριστικές επιπτώσεις της στρατιωτικοποίησης της οικονομίας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όπως αναφέρεται στο Reuters.
Ισχυροί επιχειρηματίες στη Ρωσία είχαν παραπονεθεί ότι η άνοδος των επιτοκίων στραγγάλιζε τις επενδύσεις, αλλά παρόλα αυτά, 23 από τους 27 οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση στο 23%.
Σε ανακοίνωση της η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανέφερε: «Δεδομένης της αξιοσημείωτης αύξησης των επιτοκίων για τους δανειολήπτες και της χαλάρωσης της πιστωτικής δραστηριότητας, η επιτευχθείσα στενότητα των νομισματικών συνθηκών δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαδικασιών αποπληθωρισμού και την επιστροφή του πληθωρισμού στους στόχους».
Σημειώνεται ότι, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 9,5%, πολύ πάνω από τον στόχο του 4%. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα επέμεινε ότι η αυστηρή νομισματική της πολιτική έχει ήδη επιβραδύνει τον δανεισμό και έχει μειώσει την εγχώρια ζήτηση, αλλά και ότι θα αξιολογήσει την ανάγκη για αύξηση στην επόμενη συνεδρίασή της στις 14 Φεβρουαρίου.
Η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη βάσει νόμου και ο Πούτιν έχει δώσει «το ελεύθερο» στη διοικήτρια Ελβίρα Ναμπιουλίνα στο παρελθόν, αλλά οι αναλυτές είπαν ότι η πίεση από τις επιχειρήσεις είχε γίνει πολύ ισχυρή για να αγνοηθεί.
«Η πίεση... λειτούργησε και η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να σταματήσει», δήλωσε ο οικονομολόγος Εβγκένι Κόγκαν. Το σημερινό ποσοστό εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο από τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του Πούτιν, όταν η Ρωσία ανέκαμψε από το οικονομικό χάος της δεκαετίας του 1990.
Η οικονομία της Ρωσίας εν καιρώ πολέμου, που περιορίζεται από τις δυτικές κυρώσεις και την απώλεια ανδρών σε στρατεύσιμη ηλικία, βρίσκεται στα όρια της ικανότητάς της, με την ανάπτυξη να αναμένεται στο 4% το 2024.
Υπενθυμίζεται ότι, ο πληθωρισμός έχει τροφοδοτηθεί από τις στρατιωτικές δαπάνες και μισθολογικό σπιράλ, καθώς και από περιόδους αδυναμίας του ρουβλίου, συμπεριλαμβανομένης της βουτιάς περίπου 15% έναντι του δολαρίου τον Νοέμβριο, όταν οι κυρώσεις των ΗΠΑ διέκοψαν τις πληρωμές για τη ρωσική ενέργεια.