Ξεκαθάρισε το τοπίο για τους φόρους στις τράπεζες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναφέροντας έτσι την ηρεμία στις τραπεζικές μετοχές και το ΧΑ. Οι τραπεζικές μετοχές εκτινάχθηκαν δίκην ελατηρίου, μετά τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και η αγορά συνολικά έδειξε απελευθερωμένη. Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε ηχηρό μήνυμα διαφοροποίησης από άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη που συνιστά έμμεσο προσκλητήριο επενδύσεων στη χώρα.
Σε άμεσο πρακτικό επίπεδο οι ελληνικές τράπεζες αποφεύγουν έναν έκτακτο φόρο στα κέρδη, που θα μπορούσε να ξεκινούσε τουλάχιστον από τα 220 εκατ. ευρώ με βάση τα αναμενόμενα κέρδη και ένα μικρό συντελεστή φορολογίας 5% αλλά το σημαντικό είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση, ότι αποφεύγει τους αιφνιδιασμούς στους επενδυτές και τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Διαφορετικά επιβολή έκτακτου φόρου, θα σήμαινε μείωση τουλάχιστον 5% των κερδών στις τράπεζες, που παλεύουν όπως όλες οι εταιρίες ακόμα και για το 1% παραπάνω κερδοφορίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε μιλώντας σε ιδιωτική συνάντηση με ξένους επενδυτές, ότι «η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει από τις τράπεζες και έχει τους τρόπους να το δρομολογήσει. Η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς». Αυτή ήταν η ξεκάθαρη δήλωση του κ. Μητσοτάκη.
Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για όλους τους επενδυτές του ΧΑ, ειδικά όμως για τους μακροχρόνιους ξένους επενδυτές των τραπεζών, που έχουν αποκτήσει μερίδια με το σκεπτικό να παραμείνουν τοποθετημένοι στην Ελλάδα. Οι επενδυτές αυτοί είναι σοβαροί και μακροχρόνιοι και δεν έχουν κινηθεί μέχρι τώρα ευκαιριακά ή αλλοπρόσαλλα.
Έχουν, δηλαδή, παραμείνει σταθεροί στις τοποθετήσεις τους, αύξησαν τις θέσεις τους και εμπιστεύτηκαν το κυβερνητικό πρόγραμμα και το σχεδιασμό των τραπεζών, οι οποίες πράγματι έφεραν αποτελέσματα. Η κυβέρνηση βελτίωσε σημαντικά το δημοσιονομικό περιβάλλον και το επιχειρηματικό κλίμα. Φέρνει πρωτογενή πλεονάσματα, μειώνει το χρέος και τηρεί τις δεσμεύσεις της. Η έλευση των ξένων επενδυτών και η απόσυρση του δημοσίου από τις τράπεζες είναι δείγμα της εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί. Είναι μία καλή σχέση που βασίζεται σε αυτή την εμπιστοσύνη. Η κυβέρνηση δεν ήθελε ποτέ να τη διαταράξει.
Οι τράπεζες επίσης έκαναν μεγάλη πρόοδο, δεν υπάρχει αμφιβολία. Μείωσαν τα κόκκινα δάνεια, καθάρισαν τους ισολογισμούς τους, αύξησαν τα κέρδη τους, μειώνουν γρήγορα τα DTC’s και φέρνουν καλά κέρδη. Ξεκίνησαν να δίνουν μερίσματα από φέτος και τώρα θα τα αυξήσουν. Αλλά η κυβέρνηση περιμένει να προσαρμοσθούν στα σημεία των καιρών και να εστιάσουν στα έσοδα από τόκους κι όχι σε αυτά από τις προμήθειες.
Ειδικά για τους ξένους επενδυτές, πάντως, οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού σημαίνουν αποκατάσταση του κλίματος και μία ακόμα απόδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ακολουθεί πρακτικές άλλων κυβερνήσεων στην Ευρώπη. Το άμεσο, συμπέρασμα των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη μεταφράζεται από τους επενδυτές ως ένδειξη, ότι οι τράπεζες γλιτώνουν έναν ξαφνικό φόρο που θα μπορούσε συνολικά να κυμαίνεται από 220-250 εκατ. ευρώ με ένα συντελεστή 5% στα καθαρά κέρδη της φετινής χρονιάς.
Αυτό υπό την αίρεση, ότι τα κέρδη των 4 συστημικών τραπεζών φέτος που προσέγγισαν τα 3,5 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο θα φθάσουν τουλάχιστον τα 4,7 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δύο τελευταίοι μήνες του έτους είναι συνήθως ισχυροί και ειδικά ο Δεκέμβριος, όταν οι τράπεζες όπως και όλες οι επιχειρήσεις επισπεύδουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες και τη χρονιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σε αυτή την περίπτωση τα κέρδη των τραπεζών θα μπορούσαν να αγγίξουν ακόμα και τα 5 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το ποσό της έκτακτης φορολογίας μέχρι τα 250 εκατ. ευρώ. ευρώ. Ωστόσο, η αγορά απεργάστηκε και πιο δυσμενή σενάρια, με συντελεστή έκτακτης φορολογίας 10% στα κέρδη των τραπεζών που μεταφράζεται σε διπλασιασμό των ποσών των φόρων μέχρι και τα 500 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τα κέρδη των τραπεζών.