Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ παραδέχθηκε σήμερα Τρίτη ότι ήθελε να ταξιδέψει στο Κίεβο «για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην Ουκρανία», αλλά «αυτό δεν το επιθυμούσε το Κίεβο».
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είχε προτείνει το ταξίδι στην Ουκρανία με τον Σταϊνμάιερ και τους προέδρους των άλλων Βαλτικών χωρών (Εσθονίας, Λιθουανίας, Λετονίας), όπως δήλωσε ο ίδιος ο Γερμανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι πιθανή ημερομηνία γι' αυτό το ταξίδι ήταν η Τετάρτη.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι στάθηκε εμπόδιο συγκεκριμένα για την επίσκεψη του Γερμανού ομολόγου του. Ως λόγους, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει τους στενούς δεσμούς του Σταινμάγιερ με την Ρωσία τα τελευταία χρόνια αλλά και το γεγονός ότι ήταν μεγάλος οπαδός του αμφιλεγόμενου Nord Stream 2.
Ουκρανός διπλωμάτης φέρεται να δήλωσε στην Bild «όλοι γνωρίζουμε για τους στενούς δεσμούς του Σταινμάγιερ με την Ρωσία. Προς το παρόν δεν είναι ευπρόσδεκτος στο Κίεβο. Θα δούμε αν αυτό θα αλλάξει». .
SELENSKYJ ERTEILT IHM UKRAINE-VERBOT - Steinmeier: „Ich war dazu bereit, aber …“ https://t.co/r1wsyusyP1
— BILD (@BILD) April 12, 2022
Το τελευταίο διάστημα, ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία 'Αντρι Μέλνικ ασκεί έντονη κριτική στον κ. Σταϊνμάιερ για την πολιτική που άσκησε πρώτα ως επιτελάρχης της καγκελαρίας υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ και κατόπιν ως υπουργός Εξωτερικών.
«Για τον Σταϊνμάιερ, η σχέση με τη Ρωσία ήταν και παραμένει κάτι θεμελιώδες, έως και ιερό, ό,τι και αν συμβαίνει. Δεν παίζει ρόλο ούτε ο πόλεμος. Έχει δημιουργήσει έναν ιστό αράχνης επαφών με τη Ρωσία εδώ και δεκαετίες», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Μέλνικ στην Tagesspiegel, ενώ επέκρινε τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο και για το γεγονός ότι διοργάνωσε συναυλία αλληλεγγύης για την Ουκρανία, αλλά συμμετείχαν σε αυτήν μόνο γερμανοί και ρώσοι σολίστ. «Ο Σταϊνμάιερ συμμερίζεται φαίνεται την ιδέα ότι οι Ουκρανοί δεν είναι πραγματικά έθνος», σχολίασε ο πρέσβης.
Ο κ. Σταϊνμάιερ πάντως παραδέχθηκε πρόσφατα τα σφάλματα της παλαιότερης πολιτικής του έναντι της Ρωσίας. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, δήλωσε μετανιωμένος για την πολυετή προσήλωσή του στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, ενώ ζήτησε να οδηγηθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου.