Ευρωαγορές: Ώθηση από εταιρικά μεγέθη και προοπτικές
Shutterstock
Shutterstock

Ευρωαγορές: Ώθηση από εταιρικά μεγέθη και προοπτικές

Για την πορεία των κερδών του S&P -500 αναφερθήκαμε χθες επομένως σήμερα θα είχε ενδιαφέρον να δούμε που κινούνται τα αντίστοιχα μεγέθη των 600 αντιπροσωπευτικότερων εταιρειών στην Ευρώπη που περιλαμβάνονται στον δείκτη Stoxx-600. Το δείγμα είναι σχετικά μικρό δίνει ωστόσο μια ένδειξη των τάσεων που επικρατούν σε κερδοφορία και τζίρο. 

Στις 129 εταιρίες (21,5%) που έχουν ανακοινώσει μεγέθη δ’ τριμήνου το 59% έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών ενώ στα έσοδα το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 74,5%. Η αύξηση στα κέρδη είναι 3,2% ενώ αν εξαιρεθούν οι ενεργειακές εταιρείες η αύξηση ανεβαίνει στο 9,4%. Αντίστοιχα στον κύκλο εργασιών η αύξηση είναι 4% ενώ αν εξαιρεθούν οι ενεργειακές εταιρείες ανεβαίνει στο 6,7%. Την καλύτερη εικόνα έχουν οι εταιρίες Καταναλωτικών αγαθών με σημαντική απόκλιση (+14%) από τις εκτιμήσεις και οι τράπεζες (+10%) ενώ στον αντίποδα βρίσκεται ο κλάδος ενέργειας με απόκλιση -15% και το Real Estate (-14%). Καλή εικόνα είχαν και οι Υπηρεσίες Υγείας (+7%) ευθυγραμμισμένες με τις καλές επιδόσεις των αμερικανικών ομοειδών εταιρειών για την ίδια χρονική περίοδο.

Με την προσθήκη των νέων δεδομένων το κυλιόμενο ΡΕ σε βάθος 12 μηνών διαμορφώνεται σε 14,1x όταν ο 10ετής μέσος όρος βρίσκεται ελαφρώς υψηλότερα στις 14,3 φορές. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά των αποτιμήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Με βάση τους σταθμισμένους δείκτες κερδοφορίας η Ευρώπη έχει χάντικαπ 36% από τις αντίστοιχες Αμερικανικές εταιρείες ενώ οι μετοχές διαπραγματεύονται με ρίσκο αποτιμήσεων 2015. Το μεγάλο discount αποδίδεται σε α) τους υψηλούς πολλαπλασιαστές του κλάδου τεχνολογίας στις ΗΠΑ β) στην ισχνή αύξηση των ρυθμών κερδοφορίας της Ευρώπης και γ) στην επίδραση γεωπολιτικών και πολιτικών παραγόντων που η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει φέτος. Ενδεχομένως η μεγάλη ψαλίδα των αποτιμήσεων να ενθάρρυνε ένα θετικό momentum εισροών στις ευρωπαϊκές εταιρίες δικαιολογώντας την απόκλιση των αποδόσεων των βασικών δεικτών που παρατηρούνται στο ξεκίνημα του 2025. 

Παρόλα αυτά η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει «περισσότερο πρόσωπο» φέτος αν θέλει να κρατήσει τα ηνία των αποδόσεων. Οι εκτιμήσεις για την πορεία της κερδοφορίας του 2025 δεν τις λες και εντυπωσιακές: Q1:25 +2,5%, Q2:25 +9,1%, Q3:25 +12,1%, Q4:25 +11,1% όταν οι απέναντι αναμένουν Q1:25 +8,3%, Q2:25 +11,5%, Q3:25 +10,4%, Q4:25 +13,7%. Εκτός αν προκύψει κάποιος γύρος εξαγορών και συγχωνεύσεων σε κορυφαίο επίπεδο που θα αλλάξει τα δεδομένα στις αποτιμήσεις. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι με τις πολιτικές εκκρεμότητες της χρονιάς θα έχουμε τελειώσει. Και ακόμα δεν έχουμε αρχίσει.