Κοινό μέτωπο Σλοβακίας-Τσεχίας για τη συγκέντρωση πυρομαχικών υπέρ της Ουκρανίας
AP
AP

Κοινό μέτωπο Σλοβακίας-Τσεχίας για τη συγκέντρωση πυρομαχικών υπέρ της Ουκρανίας

Κοινό μέτωπο υπέρ της Ουκρανίας όσον αφορά την απόκτηση βλημάτων φαίνεται να διαμορφώνει η Σλοβακία με την Τσεχία.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Σλοβακίας Peter Pellegrini ανακοίνωσε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τσεχική Δημοκρατία ότι η πρωτοβουλία που διαχειρίζεται θα ωφεληθεί επίσης από τη συμμετοχή της σλοβακικής στρατιωτικής βιομηχανίας, αν και η Σλοβακία έχει αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και υποστηρίζει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αναφέρουν EFE και TASR.

Η πρωτοβουλία που διαχειρίζεται η Τσεχική Δημοκρατία επιδιώκει την απόκτηση περίπου 500.000 βλημάτων διαμετρήματος 155 mm και περίπου 300.000 βλημάτων διαμετρήματος 122 mm που θα παραδοθούν στην Ουκρανία. Περίπου 15 κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ χρηματοδοτούν αυτή τη δράση και η πρώτη αποστολή οβίδων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας εστάλη στο Κίεβο αυτόν τον μήνα.

Η Σλοβακία, με τις παραγωγικές της δυνατότητες, θα συμβάλει σημαντικά στην επιτυχία της πρωτοβουλίας που διαχειρίζεται η Τσεχική Δημοκρατία, δήλωσε στην Πράγα ο πρόεδρος της Σλοβακίας Peter Pellegrini, μετά από συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό του Petr Pavel, πρώην στρατηγό που εργάστηκε στο ΝΑΤΟ και σήμερα ένας από τους πιο δραστήριους Ευρωπαίους πολιτικούς στην υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Η Σλοβακία αύξησε την παραγωγή της στα εργοστάσιά της, όπου παράγονται ή επισκευάζονται τα πυρομαχικά των απαιτούμενων διαμετρημάτων», είπε ο Πελεγκρίνι, προσθέτοντας ότι ένα σημαντικό μέρος των πυρομαχικών πυροβολικού που θα προμηθεύονται στην Ουκρανία πρόκειται να επισκευαστεί σε εργοστάσια στη Σλοβακία.

Η Σλοβακία είχε διακόψει κάθε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

Αφού ο Ρόμπερτ Φίτσο (Fico), σύμμαχος του Πελεγκρίνι, ανέλαβε την ηγεσία της σλοβακικής κυβέρνησης τον περασμένο Οκτώβριο, η Σλοβακία διέκοψε κάθε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία στον πόλεμο της με τη Ρωσία. Μέχρι τότε, το πρώην μεταβατικό στέλεχος στενός συνεργάτης της φιλελεύθερης πρόεδρου Ζουζάνα Καπούτοβα είχε προσφέρει στο Κίεβο μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων και των 13 μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 και του μοναδικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300 μέρος του εξοπλισμού της σλοβακικής αεροπορίας. Την περασμένη εβδομάδα, η σημερινή κυβέρνηση μήνυσε τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ, κατηγορώντας τον για «προδοσία» επειδή άφησε τη χώρα χωρίς αεράμυνα.

Η ποινική καταγγελία κατά του πρώην υπουργού υπογραμμίζει τις επίμονες πολιτικές εντάσεις στη Σλοβακία, οι οποίες κορυφώθηκαν στις 15 Μαΐου με μια απόπειρα δολοφονίας του σοσιαλδημοκρατικού εθνικιστή πρωθυπουργού Φίτσο, που πυροβολήθηκε με τέσσερις σφαίρες από έναν συμπαθούντα της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης που αναγνώρισε το πολιτικό κίνητρο της επίθεσής του, συμπεριλαμβανομένης της δυσαρέσκειάς του για την αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Παρά το τέλος αυτής της κρατικής βοήθειας, η Σλοβακία συνέχισε να επιτρέπει σε εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων του  αμυντικού τομέα να συμμετέχουν σε προγράμματα στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία.

Πηγή: Agerpres.ro