Τα γεγονότα είναι συχνά αμείλικτα. Ο φονικός σεισμός που ισοπέδωσε ολόκληρες επαρχίες στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία χαρακτηρίζεται από αναλυτές ως ένα από αυτά, ως ο «μαύρος κύκνος» των τουρκικών εκλογών που αναπόφευκτα δρομολογεί εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας (ίσως και όχι μόνο).
Κάποιες αναλύσεις δεν αποκλείουν είτε αναβολή των εκλογών, είτε την αδυναμία διεξαγωγής τους στις πληγείσες περιοχές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Εκτός της κήρυξης των δέκα επαρχιών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, το τουρκικό καθεστώς δεν έχει ανακοινώσει άλλη πρωτοβουλία. Ούτε και η αντιπολίτευση έχει προς το παρόν πάρει θέση.
Κοινός πάντως παρονομαστής όλων των αναλύσεων είναι ότι αν ο Ερντογάν δεν είναι βέβαιος για τη νίκη του, τότε θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να βρει αφορμή για να τις μεταθέσει χρονικά και ο καταστροφικός σεισμός θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη. Κάτι που για να συμβεί θα απαιτούσε λογικά και τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης.
Προς το παρόν, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες για την ανοικοδόμηση της χώρας. Η αντιμετώπισης της κρίσης πρόκειται να επισκιάσει όλες τις προετοιμασίες ενόψει των εκλογών του Μαΐου, οι οποίες έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως οι πλέον δύσκολες των τελευταίων δύο δεκαετιών που βρίσκεται στην εξουσία ο Τούρκος πρόεδρος.
Μόλις μια μέρα μετά τον σεισμό που προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 7.200 ανθρώπων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κάποιοι από τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρήθηκαν, υποστηρίζοντας πως οι αρχές δεν αντέδρασαν έγκαιρα ή δεν ήταν επαρκώς εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν την καταστροφή.
Η άποψη ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πρόκληση ή ότι έχει αποτύχει να επιβάλει επαρκείς οικοδομικούς κανόνες για την ασφάλεια των πολιτών σε μια χώρα σεισμογενή, εφόσον επικρατήσει, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τις εκλογικές προοπτικές του Ερντογάν.
Εθνική υποστήριξη
Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο «μαχητής» Ερντογάν, του οποίου η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει σεισμούς, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές, επανειλημμένα, από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2003, θα καταφέρει να συγκεντρώσει εθνική υποστήριξη για την αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης και θα βγει ισχυρότερος.
Μιλώντας μόλις λίγες ώρες μετά τον σεισμό της Δευτέρας, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον χειρότερο που έπληξε την Τουρκία τα τελευταία 80 και πλέον χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι χιλιάδες διασώστες έχουν ήδη κινητοποιηθεί και ότι θα δοθεί κάθε δυνατή μάχη για τον εντοπισμό επιζώντων παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες εν μέσω χειμώνα.
Η κυβέρνηση κήρυξε «συναγερμό επιπέδου 4», καθώς και τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο και ζήτησε διεθνή βοήθεια.
«Ο Ερντογάν ανταποκρίθηκε άμεσα και με συνέπεια στην κρίση», σχολίασε η Eurasia Group, προσθέτοντας πως η αντιμετώπιση του σεισμού «είναι πιθανό να ενισχύσει την εικόνα του ισχυρού ηγέτη, όπως επιδιώκει, ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου - εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να διατηρήσει τη δυναμική της».
«Μαύρος κύκνος»
Το κόστος ανασυγκρότησης είναι πιθανό να ανέλθει σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, επιβαρύνοντας την οικονομία, η οποία ήδη πλήττεται από καλπάζοντα πληθωρισμό που ανέρχεται στο 58%.
Η καταστροφή και η γενικότερη αναταραχή που επικρατεί σε μια περιοχή με 13 εκατομμύρια κατοίκους αναμένεται να περιορίσει την ανάπτυξη φέτος, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι.
Το μέγεθος της ζημιάς, που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς και τα σπίτια τους, θα οδηγήσει σε «πλήρη επανεκκίνηση» την οικονομική και πολιτική ζωή της Τουρκίας, εκτίμησε ο Atilla Yesilada της Global Source Partners.
Περιγράφοντας τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ ως «μαύρο κύκνο», γεγονός τόσο απρόβλεπτο και απίθανο που θα μπορούσε να έχει ακραίες συνέπειες, ανέφερε ότι δεν είναι σαφές ακόμα και το αν οι πληγείσες περιοχές θα είναι σε θέση να διεξάγουν εκλογές.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν δεν έσπευσαν να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά το γεγονός, καθώς μέχρι αυτή την ώρα, πολλοί άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται.
Η κριτική της αντιπολίτευσης
Η εξακομματική αντιπολίτευση κάλεσε την κυβέρνηση να εργαστεί «χωρίς διακρίσεις» για την αντιμετώπιση της καταστροφής που έπληξε περιοχές όπου ζουν, μεταξύ άλλων, κουρδικές κοινότητες και Σύροι πρόσφυγες.
Ωστόσο, ο Ugur Poyraz, γενικός γραμματέας του κεντροδεξιού εθνικιστικού κόμματος IYI, δήλωσε ότι περιόδευσε σε σεισμόπληκτες περιοχές και ότι μέχρι το πρωί της Τρίτης δεν είχε δει σωστικά συνεργεία έκτακτης ανάγκης να εργάζονται εκεί.
«Σίγουρα δεν υπάρχει επαγγελματικός συντονισμός της βοήθειας», δήλωσε στο Reuters. «Πολίτες και τοπικές ομάδες συμμετέχουν μόνοι τους στις επιχειρήσεις διάσωσης και προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα συντρίμμια».
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 12.000 υπάλληλοι, εξειδικευμένοι στην έρευνα και στη διάσωση και άλλοι 9.000 στρατιώτες βρίσκονται επί ποδός.
Οι κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης εν μέσω κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να επηρεάσει τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου. Αντίθετα, θεωρείται απίθανο να επηρεάσει τους σταθερούς υποστηρικτές οποιασδήποτε πλευράς, δήλωσε ο Hasnain Malik, διευθύνων σύμβουλος αναδυόμενων αγορών στην Tellimer στο Ντουμπάι.
«Η αντίδραση της κυβέρνησης του Ερντογάν σε αυτή τη φυσική καταστροφή μπορεί να επηρεάσει τη στάση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, ωστόσο, για τους περισσότερους, η απόφαση για την ψήφο τους στις επερχόμενες έχει ήδη ληφθεί», ανέφερε ο ίδιος.
Διαβάστε ακόμα:
Τουλάχιστον 7.266 νεκροί από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία