Ο 90χρονος συνταξιούχος αστροναύτης Γουίλιαμ Άντερς, ο οποίος ήταν ένας από τους τρεις πρώτους ανθρώπους που τέθηκαν σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, καταγράφοντας τη διάσημη φωτογραφία «Earthrise» κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo 8 της NASA το 1968, πέθανε την Παρασκευή μετά τη συντριβή ενός μικρού αεροπλάνου στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.
Ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον απέτισε φόρο τιμής στον Άντερς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μια ανάρτηση της εμβληματικής εικόνας της Γης να ανατέλλει πάνω από τον σεληνιακό ορίζοντα, λέγοντας ότι ο πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας «προσέφερε στην ανθρωπότητα ένα από τα βαθύτερα δώρα που μπορεί να δώσει ένας αστροναύτης».
Το Heritage Flight Museum κοντά στο Μπέρλινγκτον της Ουάσινγκτον, το οποίο συνίδρυσε, επιβεβαίωσε ότι ο Άντερς σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα.
Ο Άντερς πιλοτάριζε μόνος του το αεροπλάνο όταν αυτό κατέπεσε στα ανοικτά της ακτής του νησιού Τζόουνς, μέρος του αρχιπελάγους των νήσων Σαν Χουάν βόρεια του Σιάτλ, μεταξύ της Ουάσινγκτον και του νησιού Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας, ανέφεραν οι Seattle Times, επικαλούμενοι τον γιο του, Γκρεγκ.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό KCPQ-TV, θυγατρική εταιρεία του Fox στην Τακόμα, ο Άντερς, χειριζόταν ένα παλιό ιδιόκτητο μονοκινητήριο T-34 Mentor της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο τρόμος έγινε θρίαμβος
Αναπολώντας την αποστολή 40 χρόνια αργότερα, ο Άντερς παραδέχτηκε ότι αν και ήταν σίγουρος για την επιτυχία, πίστευε ότι «οι πιθανότητες ήταν μία στις τρεις το πλήρωμα να μην επιστρέψει».
Ο τρόμος μετατράπηκε σε θρίαμβο όταν το Apollo 8 έφτασε στο φεγγάρι την παραμονή των Χριστουγέννων και κατά τη διάρκεια των 10 τροχιών του αιχμαλώτισε ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, μεταδίδοντας τις πρώτες εικόνες της σεληνιακής επιφάνειας μόλις λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω.
Βασικό μέρος της αποστολής ήταν η φωτογράφηση του φεγγαριού, αλλά «μετά την τρίτη περίπου περιστροφή, το φεγγάρι ήταν σαφώς κάπως βαρετό μέρος. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο παρά τρύπες και τρύπες πάνω σε τρύπες», δήλωσε σε ένα συμπόσιο το 2009.
Χρησιμοποιώντας έναν μακρύ φακό και έγχρωμο φιλμ, ο Άντερς κατέληξε να τραβήξει τη φωτογραφία που είναι πλέον γνωστή ως «Earthrise». Η εικόνα, που αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο τόσο την ομορφιά όσο και την ευθραυστότητα της Γης στην απεραντοσύνη του διαστήματος, θεωρείται μια από τις πιο επιδραστικές φωτογραφίες της ιστορίας, και πιστώνεται ευρέως ότι συνέβαλε στην έμπνευση του περιβαλλοντικού κινήματος.