Πάνω από 1.000 Ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν, που βρίσκεται στο χείλος υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποίος και τόνισε ότι «αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο»
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υφυπουργός ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδέψουν εκεί αλλά και σε όσους βρισκόταν ήδη στο Σουδάν, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Έλληνες γιατί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους».
Γνωστοποίησε πως οι επικεφαλής των μονάδων διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ είχαν μια σύσκεψη χθες σχετικά με το πως μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση για τους Ευρωπαίους πολίτες στο Σουδάν και ενδέχεται να υπάρξει και νέα σύσκεψη σήμερα, προκειμένου οι χώρες της ΕΕ, στο σύνολό τους, να μπορούν -αν κριθεί απαραίτητο- είτε να προχωρήσουν σε έναν απεγκλωβισμό από το Σουδάν είτε να υπάρξει ένας εφοδιασμός στα μέρη όπου υπάρχουν Ευρωπαίοι πολίτες.
«Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος, αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο», είπε.
Εξήγησε ότι «η χώρα που έχει την ευθύνη του συντονισμού - μίας που εκεί δεν υπάρχουν και διπλωματικές αρχές - το Κάιρο είναι αυτό που εξυπηρετεί το Σουδάν, βλέπει όλες τις πιθανότητες και είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί τους».
Τόνισε πως αυτό που λένε σε όλους τους πολίτες που βρίσκονται στο Σουδάν, είναι να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους, ενώ ανέφερε πως ο τρόπος που μπορούν να κινηθούν σαν Υπουργείο είναι «κεντρικά», «ευρωπαϊκά».
Οι χώρες της ΕΕ στο σύνολό τους να μπορούν - αν κριθεί απαραίτητο - είτε να προχωρήσουν σε έναν απεγκλωβισμό από το Σουδάν είτε να υπάρξει ένας εφοδιασμός στα μέρη όπου υπάρχουν Ευρωπαίοι πολίτες.
Ανέφερε πως από την αρχή της έκρυθμης αυτής κατάστασης στο Σουδάν, είχαν επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Σουδάν, με τον επίτιμο Πρόξενό μας εκεί αλλά και με τον Μητροπολίτη του Σουδάν, υπενθυμίζοντας πως όσοι Έλληνες βρίσκονται στην περιοχή θα πρέπει να έχουν δώσει τα στοιχεία τους στην Πρεσβεία στο Κάιρο.
Σημειώνεται πως 15 ορθόδοξοι - ανάμεσα τους Έλληνες και δύο παιδιά - είναι εγκλωβισμένοι στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού. Τα εφόδια όπως λένε στην ΕΡΤ αρκούν για λίγες ημέρες ακόμη ενώ οι μάχες κλιμακώνονται.
«Έχουμε πει στον Μητροπολίτη να παραμείνει στην Εκκλησία όπως οι υπόλοιποι παραμένουν στα σπίτια τους. Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτή τη στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και αυτοί έχουν την ευθύνη αυτή τη στιγμή των επιχειρήσεων για λογαριασμό της Ελλάδας» είπε ο κ.Κατσανιώτης. Για τους τραυματίες σημείωσε πως η κατάστασή τους παραμένει σταθερή
Υπενθυμίζεται ότι με εντολή του Νίκου Δένδια ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ, μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας.
Προειδοποιήσεις Μπλίνκεν
Να προχωρήσουν επειγόντως σε άμεση κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, που μαστίζεται από εμφύλιο, καλεί τους αντίπαλους στρατηγούς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος επισκέπτεται την Ιαπωνία, συζήτησε χωριστά με τον αρχηγό του στρατού στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και τον ηγέτη των παραστρατιωτικών, τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, γνωστό ως Χεμεντί.
Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, η κατάπαυση του πυρός «θα επέτρεπε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις μάχες, να επανενωθούν οι σουδανικές οικογένειες και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των μελών της διεθνούς κοινότητας στο Χαρτούμ», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Βεντάντ Πατέλ.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τον Άντονι Μπλίνκεν, αμερικανική διπλωματική αυτοκινητοπομπή δέχθηκε πυρά χθες Δευτέρα στο Σουδάν, προσθέτοντας ότι οι αρχικές αναφορές έδειχναν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από δυνάμεις που συνδέονται με τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης της χώρας. Για «ανεύθυνο» και «επικίνδυνο» συμβάν έκανε λόγο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σημειώνοντας πως «το προσωπικό μας είναι σώο και ασφαλές».
Μάλιστα, ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι ο στρατηγός επικεφαλής της RSF του είπε ότι οποιοσδήποτε κίνδυνος για τους Αμερικανούς διπλωμάτες είναι απαράδεκτος.
Ο Ντάγκλο δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον Μπλίνκεν στο τηλέφωνο και «συζήτησαν πιεστικά ζητήματα». «Θα έχουμε και άλλη συνομιλία για να συνεχίσουμε τον διάλογο και να εργαστούμε χέρι - χέρι για να χτίσουμε ένα πιο φωτεινό μέλλον για τα κράτη μας», επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter.
Honored to have a vital conversation with US Secretary of State, Mr. Anthony Blinken. We discussed pressing issues in Sudan and our shared dedication to freedom, justice, and democracy for our people. 1/4
— Mohamed Hamdan Daglo (@GeneralDagllo) April 18, 2023
Επιπλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε γνωστό ότι ο απεσταλμένος της στο Σουδάν δέχθηκε επίθεση στην κατοικία του τη Δευτέρα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 κάλεσαν τις αντίπαλες πλευρές στο Σουδάν να παύσουν πυρ και τους ηγέτες τους να ξαναρχίσουν διάλογο.
Πολύνεκρες συγκρούσεις
Οι μάχες μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) που μαίνονται για τέταρτο 24ωρο έχουν στοιχήσει τη ζωή σε τουλάχιστον 185 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει περισσότερους από 1.800, δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Φόλκερ Πέρτες εν μέσω αεροπορικών επιδρομών και μαχών στο Χαρτούμ και διαμάχης σε ολόκληρη την αφρικανική χώρα, που κινδυνεύει και από ανθρωπιστική κρίση. Σημειώνεται ότι μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται δύο Έλληνες.
Καπνός αιωρούνταν πάνω από την πρωτεύουσα και οι κάτοικοι ανέφεραν ένα θόρυβο από αεροπορικές επιδρομές, πυρά πυροβολικού και πυροβολισμούς που έκλεισαν τα νοσοκομεία.
Οι μάχες στο Χαρτούμ και στις γειτονικές αδελφές πόλεις του, το Ομντουρμάν και το Μπαχρί, από το Σάββατο είναι οι χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών.
Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επεξεργάζονταν μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός για το Σουδάν, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας. Το Κάιρο είναι ο σημαντικότερος υποστηρικτής των ένοπλων δυνάμεων του Σουδάν, ενώ ο Χεμέντι έχει καλλιεργήσει δεσμούς με ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ρωσίας.
Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση αργά τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον στρατό και την RSF για να τους «ενθαρρύνει να αποδεχτούν την κατάπαυση του πυρός και να γλιτώσουν το αίμα του σουδανικού λαού».
Σύμφωνα με ένα μεταβατικό σχέδιο που υποστηρίζεται διεθνώς, η RSF επρόκειτο σύντομα να συγχωνευθεί με τον στρατό. Τη Δευτέρα ο Μπουρχάν χαρακτήρισε την RSF ως επαναστατική ομάδα και διέταξε τη διάλυσή της. Σε δηλώσεις του στο Sky News, ο Μπουρχάν δήλωσε ότι ήταν ασφαλής σε έναν προεδρικό ξενώνα στον περίβολο του υπουργείου Άμυνας. Ο στρατός δήλωσε αργότερα ότι το πεδίο εφαρμογής των επιχειρήσεων ασφαλείας διευρύνεται, γεγονός που θα προκαλέσει περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών.
Καταφύγιο σε εκκλησία έχουν βρει Έλληνες
Κορυφώνεται εντωμεταξύ η αγωνία για τους ανθρώπους που έχουν βρει καταφύγιο στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμό στο Χαρτούμ. Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, παραμένει εντός της Μητρόπολης μαζί με 15 άτομα, μεταξύ των οποίων και πέντε ή έξι Έλληνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των εγκλωβισμένων βρίσκονται και δύο παιδιά.
«Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό σήμερα. Δεν μπορεί κανείς να βγει έξω ούτε τις πόρτες να ανοίξει. Υπάρχουν αδέσποτες σφαίρες, οπότε είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε σημεία που δεν μπορούν να χτυπήσουν σφαίρες γιατί τις προηγούμενες ημέρες χτύπησαν και τις πόρτες και τα παράθυρα, οπότε είμαστε σε σημεία τέτοια που να μην κινδυνεύουμε» είχε αναφέρει στην ΕΡΤ.
«Δεν έχει ρεύμα και νερό, χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μία ώρα την ημέρα, μιάμιση περίπου, για να μπορέσουμε να φορτίσουμε τα κινητά και να προμηθευτούμε νερό από τα φίλτρα γιατί δεν μπορούμε να προμηθευτούμε ούτε πετρέλαιο για να έχουμε τη γεννήτρια σε συνεχή λειτουργία. Είναι δύσκολη κατάσταση[…] Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα», τόνισε ο Μητροπολίτης.
Βασικό μέλημα η ασφάλεια των Ελλήνων
Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι, από την πρώτη στιγμή, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Σάββα. «Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν», τονίζει το ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι εκτός από τους δύο Έλληνες τραυματίες που νοσηλεύονται, δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους συμπατριώτες μας που έχουν τραυματιστεί.
Διαβάστε ακόμα:
Στρατός Σουδάν: Ανακοίνωσε αμνηστία με αντάλλαγμα την παράδοση όπλων
Μαρτυρίες εγκλωβισμένων Ελλήνων στο Σουδάν: «Ελπίζουμε σε ένα θαύμα»
Κρίση στο Σουδάν: Ο ρόλος των ξένων δυνάμεων και τα σενάρια
Η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται και για τον εμφύλιο στο Σουδάν
Ιλαρή αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ: Η Ελλάδα εμπλέκεται… στην αιματοχυσία του Σουδάν