Βιώσιμη Εφοδιαστική Αλυσίδα
Shutterstock
Shutterstock

Βιώσιμη Εφοδιαστική Αλυσίδα

print_article
Τα green logistics (πράσινη εφοδιαστική αλυσίδα) αποτελούν μια παγκόσμια ανάγκη που είναι πιο επιτακτική από ποτέ άλλοτε.

Η περίοδος της πανδημίας COVID-19 έγινε η αιτία να αναδειχθούν τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, και κυρίως οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες αλλά και σε υλικά κρίσιμα για αρκετούς κρίσιμους κλάδους της βιομηχανίας, όπως τρόφιμα, μέταλλα, μικροεπεξεργαστές κλπ.

Η εξέλιξη αυτή δρομολόγησε και επιτάχυνε τις διαδικασίες εκείνες τόσο στον τομέα των μεταφορών όσο και των logistics, προκειμένου οι εφοδιαστικές αλυσίδες να γίνουν βιώσιμες αλλά και «πράσινες». 

Μια βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού είναι αυτή που ενσωματώνει πλήρως ηθικές και περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές σε ένα ανταγωνιστικό και επιτυχημένο μοντέλο, με διαφάνεια από το ένα άκρο στο άλλο. Αυτό σημαίνει ότι οι πρωτοβουλίες βιωσιμότητας πρέπει να εκτείνονται από την προμήθεια πρώτων υλών έως την εφοδιαστική των τελευταίων μιλίων, ακόμη και στις διαδικασίες επιστροφής και ανακύκλωσης των προϊόντων.

 Παράλληλα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των ψηφιακών τεχνολογιών εφοδιαστικής αλυσίδας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της βιωσιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η διαχείριση μεγάλων δεδομένων, τα προηγμένα analytics, η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και τα εργαλεία ασφάλειας, όπως οι αισθητήρες blockchain και RFID, έχουν φέρει πρωτοφανή διαφάνεια αλλά και λογοδοσία στις σύγχρονες εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι εταιρείες έχουν πλέον πολύ μεγαλύτερη ικανότητα και υποχρέωση να επιδεικνύουν εταιρική κοινωνική ευθύνη και να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές για πράσινες αλυσίδες εφοδιασμού και βιώσιμη εφοδιαστική.

 Καθώς οι ηθικές πρακτικές της εφοδιαστικής αλυσίδας καθίστανται μεγαλύτερη και αμεσότερη προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις, οι στόχοι συμμόρφωσης και τα σημεία αναφοράς για τη βιωσιμότητα τυποποιούνται επίσης. Σημειώνεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καθορίσει 10 κριτήρια για τη μέτρηση της βιωσιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτά καλύπτουν τομείς περιβαλλοντικής ευθύνης, εργασιακών πρακτικών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθοράς.

Τα green logistics (πράσινη εφοδιαστική αλυσίδα) αποτελούν μια παγκόσμια ανάγκη που είναι πιο επιτακτική από ποτέ άλλοτε. Στις μέρες μας, η πράσινη ανάπτυξη είναι απαραίτητη λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ένας τεράστιος κλάδος όπως η εφοδιαστική αλυσίδα, δεν θα μπορούσε ασφαλώς να αποτελέσει εξαίρεση ακολουθώντας κάποια άλλη διαδρομή. Η μοντέρνα εφοδιαστική αλυσίδα οφείλει και πρέπει να εφαρμόσει βιώσιμες πρακτικές, ενσωματώνοντας ριζοσπαστικές οικολογικές παραμέτρους και πρακτικές σε κάθε επίπεδο. Από την αποθήκευση και τη μεταφορά μέχρι τη συσκευασία και τη διανομή, τα green logistics, έχουν έναν στόχο: να περιορίσουν τη ρύπανση και να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Η σύγχρονη διαχείριση της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού θα έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα. Οι μεταφορές ανήκουν στις κομβικότερες και εκτενέστερες διαδικασίες της εφοδιαστικής. Η υιοθέτηση βιώσιμων μεταφορών με υβριδικά/ ηλεκτρικά οχήματα ή εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αποτελούν αλλαγή κομβικής σημασίας  για αυτόν τον περιορισμό.

Μια άλλη λύση που υιοθετούν τα green logistics είναι οι συνδυασμοί μεταφορών, οι ενοποιήσεις αποστολών και η βελτιστοποίηση διαδρομών. Με την καλύτερη οργάνωση και τη μείωση των αποστολών, σε διάρκεια και ποσότητα, οι συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι σημαντικά λιγότερες.

Τα green logistics, δίνουν προτεραιότητα στην ελάττωση των απορριμμάτων σε όλα τα επίπεδα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η ελαχιστοποίηση απορριμμάτων, έχει δύο οφέλη: το οικονομικό και το περιβαλλοντικό. Αυτή επιτυγχάνεται με δυο δύο τρόπους: Ο πρώτος αφορά στην καλύτερη μελέτη για βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής ώστε να μην υπάρχει περιττό απόθεμα και μεταφορές. Ο δεύτερος, έχει να κάνει με τη χρήση οικολογικών υλικών συσκευασίας και την τήρηση των διαδικασιών ανακύκλωσης. Με αμφότερους τους τρόπους, υπάρχει σημαντική διατήρηση πόρων και μείωση των απορριμμάτων.

Εν αντιθέσει με τις συνήθεις πρακτικές από τις παραδοσιακές εφοδιαστικές αλυσίδες η βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα, επιλέγει την κυκλική οικονομία. Με έμφαση στην επιστροφή προϊόντων, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, τα υλικά και οι πρώτες ύλες «κυκλοφορούν» για μεγαλύτερο διάστημα. Με τον τρόπο αυτό, η βιομηχανία εξοικονομεί κέρδη, περιορίζει τα απόβλητα και δημιουργεί μια φιλική προς το περιβάλλον εφοδιαστική αλυσίδα