Από το Κλίμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα ως την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ λειτουργεί με ήθος και υπευθυνότητα έχοντας στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων του τη βιώσιμη ανάπτυξη τόσο του Οργανισμού όσο και της κοινωνίας ευρύτερα.
Η δέσμευση για αυτό ξεκινά από την Ανώτατη Διοίκηση. Για το λόγο αυτό, από το 2021 έχει συσταθεί επιτροπή ESG, η οποία αποτελείται από εκτελεστικά και μη μέλη του διοικητικού συμβουλίου, με σκοπό να εποπτεύει τις επιδόσεις του Ομίλου στους τομείς του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της εταιρικής διακυβέρνησης. Με εργαλείο το πλαίσιο που θέτει η επιτροπή, ακολουθούνται συγκεκριμένες πρακτικές και ενέργειες, οι οποίες διασφαλίζουν ότι ο Όμιλος είναι σε θέση να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Επιπλέον, ο Όμιλος εφαρμόζει Πολιτική Βιώσιμης Ανάπτυξης η οποία λειτουργεί ως πλαίσιο για την ενσωμάτωση των παραγόντων ESG στις λειτουργίες του Ομίλου, στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τις διαδικασίες συμμετοχής ενδιαφερόμενων μερών του.
Πρακτικές για τη διαχείριση κινδύνων και ευκαιριών
Προκειμένου να ενσωματωθούν κριτήρια ESG στη στρατηγική του Ομίλου, απαιτείται λεπτομερής αναγνώριση, αξιολόγηση και σχέδιο αντιμετώπισης/διαχείρισης πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με τα θέματα αυτά και μπορεί να επηρεάσουν τις λειτουργίες, τη φήμη και τα ενδιαφερόμενα μέρη του. Για το λόγο αυτό, οι κίνδυνοι ESG έχουν ενσωματωθεί στο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων του Ομίλου (μητρώο κινδύνων) και παρακολουθούνται από την αρμόδια Μονάδα. Επιπλέον, και ειδικά για τους κλιματικούς κινδύνους, έχει πραγματοποιηθεί ειδική αξιολόγηση κινδύνου και επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με το TCFD για όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους του Ομίλου.
Διαφάνεια και συμμετοχή σε διεθνή πρότυπα αξιολόγησης
Για να μπορέσουν τα θέματα ESG να υποστηρίξουν ουσιαστικά την προσέγγιση της βιώσιμης ανάπτυξης, απαιτείται συστηματική καταγραφή, στοχοθέτηση, παρακολούθηση των δεικτών αλλά και διαφάνεια και ακρίβεια στην δημοσιοποίηση των δεδομένων και των πρωτοβουλιών. Όλα τα παραπάνω καταγράφονται κάθε χρόνο στη μη- χρηματοοικονομική έκθεση του Ομίλου, στον Ετήσιο Απολογισμό βιωσιμότητας αλλά και σε διεθνείς πλατφόρμες όπως είναι το CDP και το ecovadis.
Ταυτόχρονα ο Όμιλος παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις για τους σχετικούς κανονισμούς, πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές ESG τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο ώστε να προσαρμόζει ανάλογα τη στρατηγική του.
Βιώσιμη και υπεύθυνη επιχειρηματική λειτουργία
Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ESG, η οποία στοχεύει στην υλοποίηση των ακόλουθων δράσεων:
- Μείωση των εκπομπών άνθρακα και της χρήσης πόρων μέσω βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- Προστασία της βιοποικιλότητας μέσω προγραμμάτων και δράσεων για τη διατήρηση της φυσικής οικολογίας.
- Εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης, καθώς και προώθηση της κυκλικής οικονομίας.
- Επενδύσεις στην κοινωνία μέσω προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, υγειονομική περίθαλψη και υποστήριξη τοπικών κοινοτήτων στις περιοχές δραστηριοποίησης του Ομίλου.
- Δημιουργία ενός θετικού και ασφαλούς εργασιακού κλίματος μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης, υγείας και ευεξίας. Το 2023 οι ώρες εκπαίδευσης, και με την προσθήκη του νέου συστήματος e-learning, αυξήθηκαν σημαντικά ενώ πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 140 έλεγχοι/επιθεωρήσεις για θέματα υγείας, ασφάλειας, περιβάλλοντος σε όλα τα έργα.
- Επιβολή υψηλών προτύπων διακυβέρνησης και διαφάνειας σε όλες τις λειτουργίες του Ομίλου.
- Προώθηση της υπεύθυνης και βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο Όμιλος επιδιώκει να στηρίζει τις τοπικές του κοινωνίες, συνάπτοντας συνεργασίες με τοπικούς προμηθευτές και εργολάβους, ενώ παράλληλα, στο πλαίσιο της πολιτικής του για βιώσιμες προμήθειες, έχει ξεκινήσει την εφαρμογή ειδικών πρωτοβουλιών και δράσεων με στόχο την επέκταση υπεύθυνων πρακτικών σε ολόκληρο το εύρος της εφοδιαστικής του αλυσίδας.
Συνεισφορά €4,8 δισ. στο ΑΕΠ της Ελλάδας
Μέσω της πολυεπίπεδης δραστηριότητάς του, Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας συνολικά 4,8 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,12% του συνολικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος για την περίοδο 2022-2023. Την ουσιαστική συνεισφορά του Ομίλου στην εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της μελέτης Εκτίμησης Κοινωνικού-Οικονομικού Αποτυπώματος (SEIA), που εκπονήθηκε με τη συμβολή της PwC Business Solutions AE για την περίοδο 2022-2023.
Παράλληλα, η θετική επίδραση της αλυσίδας αξίας του Ομίλου στα δημόσια έσοδα εκτιμάται στα 618 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική συνεισφορά στο εθνικό εισόδημα ανέρχεται στα 1,6 δισ. ευρώ. Μέσω της πολυεπίπεδης δραστηριότητάς του σε τομείς όπως οι υποδομές, οι παραχωρήσεις και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύει και υποστηρίζει το εθνικό εισόδημα τόσο μέσω των αμοιβών που προσφέρει στους εργαζομένους του, όσο και μέσα από τις συνεργασίες του με προμηθευτές, που δημιουργούν εισόδημα για το ανθρώπινο δυναμικό τους.
Σημαντική είναι η συνεισφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στην απασχόληση. Η μέση ετήσια συνολική (άμεση, έμμεση & επαγόμενη) επίδραση της αλυσίδας αξίας του Ομίλου εκτιμάται σε περίπου 37.500 θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 1% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα την περίοδο 2022-2023.
Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι για κάθε άμεση θέση εργασίας στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποστηρίζονται επτά (7) επιπλέον θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία, ενώ η επίδραση στην απασχόληση έχει αυξηθεί κατά 75% το 2023 σε σχέση με το 2021.
Το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης υπερδιπλασιάστηκε το 2023 σε σχέση με το 2022 αγγίζοντας τα €11,6 εκατ. ευρώ. Η ενεργή υποστήριξη της κοινωνίας μέσω δράσεων και πρωτοβουλιών που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών και προάγουν την κοινωνική ευημερία αποτελεί βασικό στοιχείο της εταιρικής κουλτούρας του Ομίλου. Η επιχειρηματική δραστηριότητα του Ομίλου είναι στενά συνδεδεμένη με τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται, παρέχοντας ουσιαστική και μακροπρόθεσμη στήριξη μέσω κοινωνικών προγραμμάτων που δημιουργούν αξία και καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες κάθε περιοχής.