Γ. Γιώτης (ΣΕΒΤ): Δεν ευθύνεται η βιομηχανία τροφίμων για την άνοδο του πληθωρισμού

Γ. Γιώτης (ΣΕΒΤ): Δεν ευθύνεται η βιομηχανία τροφίμων για την άνοδο του πληθωρισμού

Την πεποίθησή του ότι η βιομηχανία τροφίμων δεν ευθύνεται για την άνοδο του πληθωρισμού εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Γιάννης Γιώτης μιλώντας απόψε σε πάνελ στο πλαίσιο της ανοιχτής συνεδρίασης της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου, παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

«Είμαστε άδικα στο στόχαστρο. Είναι η στιγμή να σταματήσουμε να λέμε μισές αλήθειες» τόνισε σε παρέμβασή του

Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο πληθωρισμός των επώνυμων τυποποιημένων τροφίμων διαμορφώθηκε σε μόλις 0,6% εάν εξαιρεθεί το ελαιόλαδο, τη στιγμή που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν στο 5,4% και γενικός πληθωρισμός στο 3,1%.

«Η επίδραση μας ως βιομηχανία τυποποιημένων τροφίμων και ποτών δεν τροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη, η έκρηξη τιμών πυροδοτήθηκε από την ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Η αύξηση στο κόστος είναι τόσο μεγάλη που κανένας δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Μόνο για το κόστος πρώτων υλών και συσκευασιών η αύξηση ξεπερνάει το 50% του κόστους παραγωγής».

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Γιώτης, η ακρίβεια δεν είναι μόνο εχθρός του καταναλωτή, αλλά και εχθρός της βιομηχανίας τροφίμων.

Στη συνέχεια, τόνισε πως πρώτο μέλημα της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών είναι η στήριξη του καταναλωτή.

«Για αυτόν το λόγο, από την πρώτη στιγμή απορροφήσαμε μεγάλο μέρος των αυξήσεων, ώστε να μην περάσουν στον καταναλωτή και παρά τις μεγάλες ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας, τα οποία αγγίζουν το 50% του κόστους παραγωγής».

Παράλληλα, σημείωσε πως «τα κέρδη του κλάδου τροφίμων και ποτών σημείωσαν πτώση κατά 7,5% το 2022, αν εξαιρεθούν τα έκτακτα κέρδη από εξαγορές και συγχωνεύσεις».