Κοινωνική ευθύνη και Κοινοτικές δράσεις
Shutterstock
Shutterstock

Κοινωνική ευθύνη και Κοινοτικές δράσεις

Οι κοινοτικές δράσεις εντάσσονται στην κοινωνική πολιτική των επιχειρήσεων και των οργανισμών που απευθύνονται στο εξωτερικό περιβάλλον.

Ειδικότερα  περιλαμβάνουν πολιτικές που στοχεύουν στην αύξηση της απασχόλησης, στη δημιουργία θέσεων μαθητείας για την υποστήριξη της μετάβασης των νέων από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον εργασιακό τομέα, στην χρηματοδότηση σχεδίων για την ενίσχυση και ανάπτυξη της τοπικής κοινωνία, στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στην κατάργηση της παιδικής εργασίας. 

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στο εξωτερικό περιβάλλον μπορεί να αντιμετωπίσει καίρια κοινωνικά προβλήματα όπως την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. 

Ακόμα, υπάρχουν έξι βασικοί τύποι κοινωνικών πρωτοβουλιών που εφαρμόζουν οι εταιρίες και σχετίζονται με τους εταιρικούς στόχους.

Αυτές είναι οι ενέργειες που αφορούν την προώθηση του κοινωνικού σκοπού, το μάρκετινγκ σκοπού, το εταιρικό κοινωνικό μάρκετινγκ, την εταιρική φιλανθρωπία, την εταιρική προσφορά στην κοινότητα και τις επιχειρηματικές πρακτικές κοινωνικής ευθύνης. 

Η ανάληψη κοινωνικών ευθυνών συνδέεται με την έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που εμπεριέχει στις αρχές και στους σκοπούς της το σεβασμό στον άνθρωπο, το περιβάλλον και το πολιτισμό, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, την παροχή ίσων ευκαιριών και την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.

Όσον αφορά στην ευρύτερη κοινωνική πολιτική, οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν αρκετές από τις κατευθυντήριες γραμμές της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αύξηση της απασχόλησης με σκοπό τη μείωση της ανεργίας, οι πολιτικές που αφορούν τη νεολαία για την δημιουργία θέσεων μαθητείας, η έμφαση στην τοπική ανάπτυξη με σκοπό την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και η προώθηση των νέων δεξιοτήτων σε μια εποχή συνεχών αλλαγών, που επιτάσσει την αέναη μάθηση. Επιπλέον, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελεί άλλη μια σημαντική πτυχή της κοινωνικής διάστασης της ΕΚΕ στο εξωτερικό περιβάλλον.

Εκτός όμως από τις πολιτικές αυτές, υπάρχουν και άλλες μορφές ΕΚΕ που στοχεύουν στην οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, μέσα από φιλανθρωπικές δραστηριότητες και επιχορηγήσεις. 

Μέσω των πολιτικών ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας, οι εταιρίες παρέχουν θέσεις εργασίας και κοινωνικές παροχές. Είναι μάλιστα γνωστό πως η πορεία της επιχείρησης εξαρτάται από την κοινωνία, στην οποία δραστηριοποιείται. Για αυτό και κάθε επιχείρηση οφείλει να συμπορεύεται με τις ηθικές αξίες του κοινωνικού συνόλου.

Συγκεκριμένα, η κουλτούρα, οι πολιτικές πεποιθήσεις, το επίπεδο μόρφωσης, ο τρόπος ζωής της εκάστοτε κοινωνίας και η κατάσταση της οικονομίας αποτελούν μεταβλητές που κάθε εταιρία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη. 

Ουσιαστικά, βασικός στόχος των επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι η χρήση του «εργαλείου» της ΕΚΕ ως μέσο για τη δημιουργία μακροπρόθεσμων δράσεων, που θα συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ευημερία.

Ακόμη, σημαντική είναι και η αλληλεπίδραση μεταξύ εταιρειών και του τοπικού φυσικού περιβάλλοντός τους. Ορισμένες βασίζονται σε ένα καθαρό περιβάλλον για την παραγωγή τους ή την προσφορά των υπηρεσιών τους. 

Από την άλλη πλευρά οι επιχειρήσεις μπορεί να ευθύνονται για ορισμένες ρυπογόνες δραστηριότητες. Στην περίπτωση αυτή συμμετέχοντας στα κοινοτικά προβλήματα μπορούν να υποστηρίξουν εκδηλώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και να συμπράττουν με τις τοπικές κοινότητες.

Η οικειότητα των εταιρειών με τους τοπικούς φορείς, τις παραδόσεις και τα πλεονεκτήματα του τοπικού περιβάλλοντος αποτελεί κεφάλαιο από το οποίο μπορούν να ωφεληθούν.