Στο «μικροσκόπιο» του κατασκευαστικού κλάδου έχει μπει για τα καλά η «πράσινη» δόμηση και η βιωσιμότητα των κτιρίων. Ο τομέας των κατασκευών, ο οποίος μεταλλάσσεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια υιοθετώντας μια ολιστική «πράσινη» φιλοσοφία, μπορεί να οδηγήσει σε μία πιο βιώσιμη κοινωνία.
Οι πράσινες υποδομές αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και τη δημιουργία βιώσιμων πόλεων. Ο κατασκευαστικός κλάδος μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο σε αυτή τη μετάβαση, επενδύοντας σε καινοτόμες λύσεις με γνώμονα τα «πράσινα» υλικά και το «πράσινο» αποτύπωμα. Από τους δημόσιους χώρους και τις φυσικές εκτάσεις, μέχρι τον ιδιωτικό τομέα, οι κατασκευαστικές εταιρείες μπορούν να εντάξουν στις υποδομές τους πλήρως «πράσινες» πρακτικές, μειώνοντας έτσι σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Γιατί είναι σημαντικές οι «πράσινες» υποδομές στον κατασκευαστικό κλάδο
Μέσα από τις «πράσινες» υποδομές οδηγούμαστε πολύ πιο άμεσα στη βιωσιμότητα. Οι τελευταίες μπορούν να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, να απορροφήσουν το βρόχινο νερό, αλλά και να βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα. Επιπλέον, είναι πολύ πιο ανθεκτικές. Προστατεύουν από πλημμύρες, κατολισθήσεις και άλλες φυσικές καταστροφές, ενώ μπορούν να βελτιώσουν και την ψυχική υγεία των ανθρώπων.
Φυσικά, η οικονομική ανάπτυξη είναι άλλη μια απόρροια των πράσινων υποδομών, μιας και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και ενισχύουν τον τουρισμό. Επιπλέον, μακροπρόθεσμα, οι πράσινες υποδομές μπορούν να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη των κτιρίων.
Συν τοις άλλοις, οι καταναλωτές δείχνουν ολοένα και εντονότερο ενδιαφέρον για βιώσιμες κατοικίες και κτίρια, άρα η αύξηση της ζήτησης είναι αξιοσημείωτη. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες που υιοθετούν πράσινες πρακτικές αποκτούν μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα και φήμη.
Η «πράσινη» στροφή των κατασκευαστικών εταιρειών
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: O όμιλος επικεντρώνεται στην κατασκευή έξυπνων, πράσινων και ανθεκτικών υποδομών, εντάσσοντας στην τεχνογνωσία του έναν νέο τομέα ανάπτυξης της αγοράς, αυτόν των smart green και sustainable infrastructures. Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ήδη στο «βιογραφικό» της σημαντικά «πράσινα» έργα, όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δεκάδες βιοκλιματικές και έξυπνες κτιριακές υποδομές με πιστοποίηση LEED και το μεγαλύτερο έργο αντλησιοταμίευσης στη χώρα, αυτό της Αμφιλοχίας, το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στην ευστάθεια του ενεργειακού συστήματος για την αξιοποίηση και αποθήκευση καθαρής πράσινης ενέργειας. Τώρα, επικεντρώνεται ακόμα περισσότερο στους smart τομείς για την ασφάλεια και ευκολία στη χρήση των υποδομών, καθώς και για την πρόβλεψη κινδύνων λόγω των ακραίων φαινομένων της κλιματικής αλλαγής (διαχείριση υδάτων, φωτιάς, κλπ.) και στους green τομείες, για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω διαχείρισης κατανάλωσης και προτεραιοποίησης της πράσινη ενέργειας.
ΑΚΤΟΡ: Στόχος του ομίλου είναι να βγει από το κλασικό μοντέλο των κατασκευαστικών ομίλων και να δημιουργήσει ένα πολυδιάστατο οικοσύστημα εταιρειών. Η επιχειρηματική στρατηγική του ομίλου είναι, επίσης, πράσινη και περιλαμβάνει έναν εταιρικό μετασχηματισμό-πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, σημαντικές εξαγορές και επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών τομέων, με στόχο να εξελιχθεί σε κορυφαίο «πράσινο» παίκτη της αγοράς των Υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με ορίζοντα υλοποίησης μετά το 2028, η εταιρεία θα ωριμάσει υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο πράσινων ενεργειακών έργων ισχύος 1.300 MW, καθώς και επιπρόσθετο χαρτοφυλάκιο 1.500 MW που θα αφορά αποθήκευση ενέργειας μέσα από αντλησιοταμίευση.
ΤΙΤΑΝ: Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πλέον βασική προτεραιότητα της εταιρείας θέτοντας ισχυρούς στόχους ESG για το 2025, υπογραμμίζονοτας τη διαρκή δέσμευσή στη δημιουργία αξίας για όλους. Οι στόχοι αυτοί υλοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές καλής διακυβέρνησης, διαφάνειας και επιχειρηματικής ηθικής και εστιάζουν σε τέσσερις πυλώνες: Ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα και ψηφιακός μετασχηματισμός, Εργασιακό περιβάλλον που ενθαρρύνει την εξέλιξη, Θετικό αποτύπωμα στις περιοχές που δραστηριοποιείται και Υπεύθυνη εφοδιαστική αλυσίδα. Με οδηγό τη μακροχρόνια δέσμευσή της εταιρείας να βελτιώσει τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις και να μεγιστοποιήσει τον θετικό της αντίκτυπο, επιταχύνει περαιτέρω τις προσπάθειές μας για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, με καινοτόμες δράσεις σε όλη την αλυσίδα αξίας της.
ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Με όχημα την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η βιώσιμη ανάπτυξη παραμένει βασικός στόχος για όλες τις θυγατρικές της Viohalco, καθώς οι εταιρίες υλοποίησαν με επιτυχία διάφορες πρωτοβουλίες εναρμονισμένες με τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης. Η κλιματική αλλαγή και η κυκλική οικονομία παρέμειναν στην πρώτη γραμμή των ενεργειών της εταιρείας, καθώς επενδύθηκαν σημαντικοί ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι για τη συνεχή βελτίωση σε αυτούς τους τομείς. Οι εταιρίες του κλάδου χάλυβα, επίσης, δρομολόγησαν αρκετά έργα με στόχο τη βελτίωση των διεργασιών και την προώθηση της μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη δραστηριότητα της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ιδίως στους κλάδους καλωδίων και αλουμινίου, όπου οι απαιτήσεις για τα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας των προϊόντων είναι αυξημένες.
ΗΡΑΚΛΗΣ: Ο όμιλος Ηρακλής έχει σκυροδέματα και τσιμέντα χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, με όραμα ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον. Μάλιστα, με την πράσινη στρατηγική του εισέφερε €406 εκατ. στο ΑΕΠ για το 2023, καταγράφοντας σημαντική αύξηση του κοινωνικο-οικονομικού του αποτυπώματος. Υπενθυμίζεται ότι στον όμιλο ανήκει το mega έργο «OLYMPUS», το οποίο αφορά στον πράσινο μετασχηματισμό του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας στο Μηλάκι Ευβοίας και στην εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (net zero carbon), με αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους άνω των 300 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το Ταμείο Καινοτομίας συμμετείχε με χρηματοδότηση ύψους 124,5 εκ. ευρώ.