Το τραπεζικό πάρτι στο Χρηματιστήριο και η αφύπνιση των επενδυτών
Shutterstock
Shutterstock

Το τραπεζικό πάρτι στο Χρηματιστήριο και η αφύπνιση των επενδυτών

Η διάψευση των φημών για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών πυροδότησε τη χθεσινή ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην οποία συμμετείχαν και πολλές άλλες «βαριές» μετοχές του Χ.Α. Όμοιά της είχαμε καιρό να δούμε αλλά θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον μερικές μέρες για να πεισθούμε πως ήρθε η ώρα για την έξοδο από την εξάμηνη ταλαιπωρία.

Ο Δεκέμβριος, ομολογουμένως, μπήκε πολύ δυνατά για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με μία ισχυρή ώθηση από τις τράπεζες. Όχι τόσο πολύ από τις ίδιες, τα αποτελέσματα και τις προοπτικές τους, καθώς είναι εδώ και καιρό γνωστά στους επενδυτές, αλλά από την πολιτική ηγεσία που διέλυσε κάθε υποψία για την επιβολή έκτακτης φορολόγησης στις τράπεζες. Αυτή η σκιά που σκέπαζε για κάποιες εβδομάδες τον ουρανό του Χρηματιστηρίου Αθηνών εξαφανίστηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, από τα χείλη του πρωθυπουργού.

Ευρισκόμενος στο Λονδίνο και κατά την διάρκεια του επενδυτικού συνεδρίου με θέμα τις επενδύσεις στην Ελλάδα που διοργανώνει η Morgan Stanley, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των τραπεζών. Κρίνοντας από τις αντιδράσεις των επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αυτό ήταν κάτι που είχαν ανάγκη να ακούσουν, καθώς από την στιγμή που μαθεύτηκαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού οι αγορές τραπεζικών μετοχών δεν σταμάτησαν σχεδόν καθόλου, οδηγώντας τον κλαδικό δείκτη τραπεζών σε ισχυρή άνοδο 4,67% και τον Γενικό Δείκτη σε άνοδο 2,21% και στις 1.424,33 μονάδες και απομακρύνοντας τον από την επικίνδυνη περιοχή γύρω από τις 1.400.

Η τραπεζική άνοδος μπορεί να έκλεψε χθες την παράσταση αλλά πολύ καλή ήταν και η συμπεριφορά των περισσότερων μεγάλων μετοχών που πρωταγωνιστούν στον δείκτη FTSE/Athex Large Cap, με τον συγκεκριμένο δείκτη να ανεβαίνει κατά 2,83%. Είναι γεγονός πως οι μικρότερες μετοχές δεν ακολούθησαν την άνοδο των μεγάλων αλλά αυτό ήταν μάλλον αναμενόμενο αφού το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν χθες στραμμένο στο Λονδίνο, στην παρουσίαση των ελληνικών «βαριών» μετοχών στους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές και στα όσα είπε σε αυτούς ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Εκτός από τα τραπεζικά νέα που επιφύλαξε ο πρωθυπουργός, θετικά λειτούργησαν και τα όσα είπαν στους θεσμικούς επενδυτές οι διοικήσεις των τραπεζών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκτός από τον φόβο για πιθανή επιβολή έκτακτης φορολόγησης, το ύψος της οποίας (συνολικά για όλες τις τράπεζες) εκτιμάτο από ορισμένους αναλυτές πως θα μπορούσε να φθάσει ακόμα και στα 500 εκατομμύρια, σημαντικό μέρος των διεθνών επενδυτών και κάποιοι χρηματιστηριακοί αναλυτές έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για την πορεία της κερδοφορίας των τραπεζών μετά την πτώση των επιτοκίων. Η παρουσίαση από τις διοικήσεις των τρόπων με τους οποίους θα καταφέρουν να αναπληρώσουν τις απώλειες κερδών που θα φέρει η μείωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου καθώς υποχωρούν τα επιτόκια χορηγήσεων είναι σίγουρο πως συνέβαλε στην χθεσινή αφύπνιση των επενδυτών.

Ο συνδυασμός της – σε εξέλιξη ευρισκόμενης – αύξησης των χορηγήσεων (προς το παρόν κυρίως σε εταιρικούς πελάτες) με την προσφορά πλήθους νέων προϊόντων προς τους πελάτες των τραπεζών εκτιμάται από τις διοικήσεις των τραπεζών πως θα αναπληρώσει τις απώλειες εσόδων από την πτώση των επιτοκίων και θα δημιουργήσει νέες μόνιμες πηγές εσόδων. Πριν κλείσουμε την αναφορά στις τράπεζες πρέπει φυσικά να επισημάνουμε πως ο πρωθυπουργός είπε και κάτι άλλο σχετικά με αυτές. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει από τις τράπεζες και έχει τον τρόπο να το δρομολογήσει. Αυτή η αναφορά δεν φάνηκε να ανησυχεί τους επενδυτές, παρά το γεγονός πως – θεωρητικά τουλάχιστον – θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μία «απειλή» για τα έσοδα των τραπεζών από προμήθειες.

Αν δεν κάνουμε λάθος, η χθεσινή άνοδος του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών πρέπει να είναι η μεγαλύτερη εδώ και αρκετούς μήνες. Αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι που δημιουργεί την αισιοδοξία πως μπορεί να είμαστε κοντά στο τέλος της χρηματιστηριακής ταλαιπωρίας που ξεκίνησε από τη φετινή άνοιξη. Αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να είμαστε σίγουροι πως επιτέλους θα πλησιάσουμε και πάλι τις 1.500 μονάδες του Γενικού Δείκτη και πως θα τις ξεπεράσουμε κιόλας. Ας μην ξεχνάμε πως μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή το κλίμα στην αγορά ήταν πολύ μίζερο και κανείς σχεδόν δεν έδινε σημαντικές πιθανότητες εκδήλωσης μίας σημαντικής ανοδικής κίνησης (αυτό βέβαια συνήθως είναι ένα καλό σημάδι). Θα πρέπει να περάσουν μερικές ημέρες για να δούμε την «ποιότητα» της χθεσινής ανόδου, κάτι που θα φανεί από το αν θα καταφέρει να ξεπεράσει κάποια δύσκολα, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, σημεία στον Γενικό Δείκτη.

Το πρώτο τέτοιο σημείο είναι η περιοχή των 1.434 μονάδων και στην περίπτωση που ξεπεραστεί, το επόμενο τοποθετείται κοντά στις 1.450 μονάδες που έχουν σταματήσει πολλές προσπάθειες ανόδου από την άνοιξη και μετά. Η υπέρβαση αυτών των σημείων και, κυρίως, η παραμονή πάνω από αυτά για μερικές μέρες θα είναι πολύ θετικά σημάδια για το μέλλον της χρηματιστηριακής μας αγοράς.

Από την άλλη μεριά, βέβαια, τυχόν γρήγορο ξεφούσκωμα της χθεσινής ανόδου θα αποτελέσει μία πολύ αρνητική εξέλιξη που αφενός θα απογοητεύσει ακόμα περισσότερο τους επενδυτές και αφετέρου θα δείξει πως η απειλή της επιβολής έκτακτης φορολόγησης δεν είναι το μόνο πρόβλημα του ελληνικού χρηματιστηρίου. Εννοείται, βέβαια, πως η κίνηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς θα είναι συνάρτηση και της κατάστασης στις διεθνείς αγορές, η οποία είναι γενικά καλή τις τελευταίες εβδομάδες αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο. Όπως έχει φανεί όμως το τελευταίο διάστημα, η καλή πορεία των διεθνών αγορών δεν αρκεί να σηκώσει τη δική μας. Από μόνη της πρέπει να βρει την απαραίτητη ώθηση. Καλό θα είναι τις επόμενες μέρες να διαπιστώσουμε πως η ώθηση βρέθηκε και μάλιστα από το Λονδίνο. Δεν είμαστε μάντεις, όμως, και δεν θα αποτολμήσουμε κάποια πρόβλεψη, την απάντηση θα μας τη δώσει όπως πάντα η ίδια η αγορά.