Οι κανόνες για το χρέος αλλάζουν, την επόμενη εβδομάδα η πρόταση της Κομισιόν

Οι κανόνες για το χρέος αλλάζουν, την επόμενη εβδομάδα η πρόταση της Κομισιόν

Την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει την πρότασή της για το χρέος και τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων που είναι σε ισχύ στην ευρωζώνη εδώ και 30 χρόνια.

Η πρόταση θα περιλαμβάνει «προσαρμοσμένες απαιτήσεις» με βάση τη σταθερότητα του χρέους. Όπως δήλωσε στο CNBC αξιωματούχος της ΕΕ που εργάζεται για την προετοιμασία της πρότασης, ο κανόνας που ορίζει ότι οι χώρε της ευρωζώνης δεν πρέπει να έχουν χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ τους (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) δεν αλλάζει.

Είναι φυσικά πιο δύσκολο για την Ελλάδα και την Ιταλία να συμμορφωθούν με το όριο, δεδομένου ότι οι δείκτες χρέους τους βρίσκονται πάνω από 150%. Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας ήταν λίγο κάτω από το 70% του ΑΕΠ της στο τέλος του 2021.

Ανάλυση βιωσιμότητας

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, καθώς οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη δημόσιες, το σχέδιο προβλέπει ότι η Επιτροπή θα διεξάγει ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους για κάθε χώρα. Στη συνέχεια θα σχεδιάσει σύνολο ενεργειών για να βοηθήσει κάθε μία ξεχωριστά να διορθώσει τα δημοσιονομικά της.

Οι χώρες θα έχουν ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των κανόνων με ορόσημα που θα καλούνται να επιτύχουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τα κράτη μέλη θα έχουν λόγο στην προετοιμασία αυτής της σειράς δράσεων.

Οι παράγοντες της αγοράς περιμένουν τις λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης και παρακολουθούν την εξέλιξη των συζητήσεων.

Από το 2024 οι αλλαγές

Ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες της πρότασης που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, το πιθανότερο είναι ότι θα ξεκινήσει μακρά συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν αναμένεται να αλλάξουν πριν από το 2024.

Δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας των επερχόμενων συνομιλιών, είπε στο CNBC ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές του 2024.

 

Διαβάστε ακόμη:

Θα βιώσουμε κρίση χρέους στην Ευρωζώνη;

Το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο - Τι οδηγεί στην επενδυτική βαθμίδα