Η συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη την Τρίτη, η προκαταβολή του ΕΦΚ και οι ολιγόωροι αποκλεισμοί
EUROKINISSI
EUROKINISSI
Αγρότες

Η συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη την Τρίτη, η προκαταβολή του ΕΦΚ και οι ολιγόωροι αποκλεισμοί

Για τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη προετοιμάζονται οι αγρότες που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, παραμένοντας στα μπλόκα και προχωρώντας σε «συμβολικούς», όπως τους χαρακτηρίζουν, αποκλεισμούς δρόμων για σύντομα χρονικά διαστήματα.

«Ανοιχτός διάλογος γίνεται μόνο με ανοιχτούς δρόμους» διαμηνύει η κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να απαντήσει στα αιτήματα των αγροτών με πρόσθετες διευκολύνσεις αναφορικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο και τα τιμολόγια του ρεύματος.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, έχει «κλειδώσει» από την πλευρά της κυβέρνηση να δοθεί νωρίτερα στους αγρότες η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο ο οποίος καταργείται και για το 2024 και αφορά περίπου 300.000 αγρότες. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει ιδιαίτερη μέριμνα για τους αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν και τα σημαντικότερα προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας Daniel. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μελετώνται μέτρα που αφορούν την ενέργεια και συγκεκριμένα το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει συναντίληψη σε δύο κομβικά αγροτικά ζητήματα. Το ένα αφορά την κοινή αγροτική πολιτική, την διαπραγμάτευση και τι μπορεί να κερδίσει η χώρα ειδικά στο θέμα της αγρανάπαυσης και το άλλο αφορά το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων, ειδικά για το γάλα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που η κυβέρνηση το βάζει συχνά στο τραπέζι αναφερόμενη συχνά στους ελέγχους που έχουν εντατικοποιηθεί ειδικά από τις αρχές του χρόνου.

Δεκαπενταμελής επιτροπή αγροτών στο Μαξίμου

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου οι αγρότες θα εκπροσωπηθούν από 15μελή επιτροπή. Την οποία θα απαρτίζουν έξι αγρότες από τη Μακεδονία και τη Θράκη, έξι από τη Θεσσαλία, δύο από τη Στερεά Ελλάδα και ένας από την Πελοπόννησο.

«Από την κυβέρνηση μας διεμήνυσαν για 10 άτομα στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και εμείς πιέσαμε για 15, εκ των οποίων οι έξι θα είναι από Βόρεια Ελλάδα», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας ότι η σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων από τα αγροτικά μπλόκα της χώρας, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ στη διάρκειά της τέθηκαν επί τάπητος και ζητήματα που αφορούν τις κινητοποιήσεις. =

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα αποχωρήσουν από τα αγροτικά μπλόκα ενόψει της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό και σε συνέχεια του μηνύματος που έστειλε η κυβέρνηση ότι θα γίνει διάλογος μόνο εάν οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ο κ. Βαφειάδης σημείωσε: «Μα δεν κλείνουμε τους δρόμους, ούτε και δημιουργούμε ταλαιπωρία στους πολίτες και για αυτό και η πλειονότητα των κοινωνικών τάξεων στηρίζει τον αγώνας μας. Με τις κινητοποιήσεις μας θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα που μας οδηγούν στον αφανισμό και τους Έλληνες πολίτες στην κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης προϊόντων».

Π. Μαρινάκης: Θέλουμε ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες

«Θέλουμε ουσιαστικό διάλογο και όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση», ενώ αναφορικά με αιτήματα που έχουν θέσει οι αγρότες προς το Μαξίμου, απάντησε ενδεικτικά για το αφορολόγητο πετρέλαιο που ζητούν οι καλλιεργητές ότι «πάντα τις μειώσεις φόρων, τις κάνουμε αφού είμαστε σίγουροι ότι η μείωση φόρου θα φτάσει στον καταναλωτή ή εν προκειμένω στον αγρότη. Η επιστροφή του ΕΦΚ κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο είναι μέτρο που έχει αποδώσει τα προηγούμενα χρόνια και όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός θα ισχύσει για τρίτη χρονιά. Είναι μέτρο άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τρόπους,  ώστε ει δυνατόν να δοθεί έστω ένα μέρος του νωρίτερα και όχι στο τέλος της περιόδου».

Συμπλήρωσε ότι «Για το ηλεκτρικό ρεύμα έχουμε ήδη μια σειρά από μέτρα για στήριξη των αγροτών. Μακάρι να καταφέρουμε με την πολιτική μας να έχουμε όλο και φθηνότερο ρεύμα, αλλά έχουμε συγκεκριμένα δημοσιονομικά περιθώρια. Στην παρούσα χρονική στιγμή, τα περιθώρια αυτά εξαντλήθηκαν, αλλά προσπαθούμε να βοηθήσουμε με διευκολύνσεις και με άλλους τρόπους».

Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε πάντως ότι υπάρχουν και άλλες επαγγελματικές ομάδες που πρέπει να στηριχθούν, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Σεβαστά τα αιτήματα τους, γνωρίζουμε ότι περνούν δύσκολα, προσπαθούμε και ικανοποιούμε τα περισσότερα αιτήματα τους, αλλά και άλλες επαγγελματικές ομάδες έχουν ζήτημα με το ρεύμα και αυτό πρέπει πάντοτε να το έχουμε στο μυαλό μας».

«Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αγρότες, είναι οι έλεγχοι από το χωράφι στο ράφι και το άλλο μεγάλο θέμα έχει να κάνει με τις ελληνοποιήσςεις των προϊόντων. Πολύ σωστά το θέτουν οι αγρότες. Για αρκετά χρόνια το είχε υποτιμήσει το ελληνικό δημόσιο το θέμα των ελληνοποιήσεων, το έχουμε συζητήσει πολλές φορές με τον Πρωθυπουργό και αγρότες ανά την Ελλάδα. Η πολιτική μας πρέπει να εξηγηθεί στους αγρότες, πχ. οι έλεγχοι στα σύνορα, γιατί έχουν κι αυτοί τις αγωνίες τους και τους προβληματισμούς τους», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πάντως, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι δεν μπορεί να μην εφαρμοστεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά προσέθεσε ότι «η ΚΑΠ φέρνει 2,8 δις ευρώ τον χρόνο, προφανώς τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης, αλλά να φύγουμε λίγο από την λογική των κομμάτων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς».

«Πριν δημιουργηθεί η ΔΙΜΕΑ δεν υπήρχε ουσιαστικός έλεγχος στην αγορά. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αφορούν επιμέρους παραβάσεις της νομοθεσίας. Το πρόστιμο είναι πολλαπλάσιο της παραβάτης συμπεριφοράς. Στα αντίστοιχα προϊόντα έχει παρατηρεί μείωση τιμής έως 25%. Τα πρόστιμα δεν είναι χάδια και προβλέπονται αυστηρότερα πρόστιμα σε περίπτωση υποτροπής», απάντησε ο κ. Μαρινάκης για τους ελέγχους στην αγορά και τα πρόστιμα σε εταιρείες για κερδοσκοπία.

Τα αιτήματα των αγροτών

Τα βασικά τους αιτήματα, που γνωστοποίησαν και με επιστολή τους στον πρωθυπουργό είναι:

- Θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου

- Επτά λεπτά ανά κιλοβατώρα το αγροκτηνοτροφικό ρεύμα

- Αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ

- Αύξηση ποσών ευρωπαϊκών κονδυλίων, που δεν καλύπτονται από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

- Έλεγχοι από την κυβέρνηση για ελληνοποιήσεις στα τελωνεία

- Κατάργηση ΦΠΑ στα εφόδια και στις ζωοτροφές

- Έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα

Λ. Αυγενάκης: Ο πρωθυπουργός δίνει λύσεις με αξιοπιστία και μεθοδικότητα

Στο μπλόκο του Κάστρου βρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος συνομίλησε με τους αγρότες, άκουσε τα αιτήματά τους και έδωσε διευκρινίσεις πάνω στο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

«Η κυβέρνηση αυτή βρίσκεται στο πλευρό τους, ο Πρωθυπουργός αφουγκράζεται και κυρίως δίνει λύσεις με αξιοπιστία, με σοβαρότητα και μεθοδικότητα. Τους ευχαριστώ για τον ουσιαστικό διάλογο», δήλωσε ο Λ. Αυγενάκης.

Διαμαρτυρία στην Καρδίτσα, παραμένουν τα μπλόκα

Αγροκτηνοτρόφοι από το μπλόκο στον Ε 65 προχώρησαν σε συλλαλητήριο στην Κεντρική πλατεία Καρδίτσας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκεί τους ανέμεναν δεκάδες φορείς και σωματεία, δείχνοντας τη στήριξή τους στον αγώνα που δίνουν.

Περίπου 20 τρακτέρ έφτασαν από το μπλόκο στην πλατεία. Συμβολικά οι αγροκτηνοτρόφοι πέταξαν άχυρα και γάλα, «ό,τι απέμεινε από τον κάμπο που πλημμύρισε».

Στη Λάρισα ξεκίνησε αργά το απόγευμα το κομβόι των αγροτών το οποίο έφτσε στο κέντρο της πόλης, όπου θα διανυκτερεύσουν τα τρακτέρ. 

Σε συμβολικούς αποκλεισμούς μισής ώρας, από τις 13:00 το μεσημέρι, προχώρησαν και σήμερα αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που έχουν στήσει μπλόκα σε διάφορα κομβικά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας, αν και υπάρχουν και κάποιοι που θα προβούν σε δίωρη αντίστοιχη κινητοποίηση από τις έξι το απόγευμα. Ορισμένοι δε, όπως αυτοί στον κόμβο της Γαλάτιστας επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου, έκλεισαν το δρόμο από τη μία το μεσημέρι και για ένα δίωρο, αφήνοντας ωστόσο μία λωρίδα ελεύθερη για τη διέλευση των οχημάτων και φορτηγών.  

Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι, σε άλλα αγροτικά μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν σήμερα άλλου είδους δράσεις, που όμως όλες τους στοχεύουν στον ίδιο σκοπό, να σταλεί ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα «δεν θα κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω εάν δεν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και επιβίωσή τους», όπως υποστηρίζουν.

Ειδικότερα, σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας προχώρησαν τα αγροτικά μπλόκα στους κόμβους Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών και σε άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερία, όπως μεταξύ άλλων κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, Γιαννιτσά και Χαλκηδόνα.  

Μάλιστα, στο μπλόκο του Δερβενίου, δυναμικό «παρών» έδωσαν σήμερα οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι και μοίρασαν 200 μπουκάλια των 500 Ml στα διερχόμενα οχήματα και φορτηγά από την παράπλευση οδό. «Πέρυσι πουλούσα 1,60 ευρώ/λίτρο το πρόβειο γάλα, τον Νοέμβριο η τιμή του έπεσε στο 1,55 ευρώ/λίτρο, τον Δεκέμβριο στο 1,50 ευρώ/λίτρο και τώρα μας είπαν ότι στο τιμολόγιο Ιανουαρίου θα το δούμε στο 1,40 ευρώ/λίτρο», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Γιάννης Παναγιωτίδης, προσθέτοντας «για όσα λέω έχω όλα τα σχετικά τιμολόγια».

Οι συμμετέχοντες στα αγροτικά μπλόκα των Μαλγάρων, επί της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης θα προχωρήσουν σε δίωρο αποκλεισμό το απόγευμα από τις έξι στο ένα ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, ενώ στον κόμβο Μουδανιών αντίστοιχη κινητοποίηση, και ακριβώς την ίδια ώρα, θα γίνει επί της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανιών και στα δύο ρεύματα.  Στο μεταξύ, εδώ και δύο ημέρες έχει στηθεί νέο αγροτικό μπλόκο στην ορεινή Χαλκιδική και συγκεκριμένα στα Βραστά ή αλλιώς Βράσταμα. «Στήσαμε το μπλόκο μας 10 χλμ έξω από τον Πολύγυρο  στον δρόμο προς 'Αγιο Όρος και Ιερισσό με σκοπό να ενισχύσουμε τις προσπάθειες των συναδέλφων σε Μουδανιά και Γαλάτιστα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγρότης Γιάννης Κυργιανίδης. 

Στο μεταξύ, για αύριο στις 19:30, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία. «Όλα είναι ανοιχτά και εφόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ανταποκριθεί στα όσα δικαίως ζητάμε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στον πρωτογενή τομέα, τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσουμε σκληρότερη στάση», σημειώνει ο αγρότης Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης και προσθέτει: «παλεύουμε για την επιβίωσή μας». Βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει «ο αποκλεισμός στα τελωνεία δεν σημαίνει ταλαιπωρία για τους πολίτες που είτε βγαίνουν από τη χώρα μας, είτε εισέρχονται σε αυτήν. Ουσιαστικά σταματάμε τα φορτηγά που θέλουν να μπουν στην Ελλάδα και ζητάμε να γίνει έλεγχος σε αυτά», τονίζει.  

Σε συμβολικό ολιγόλεπτο αποκλεισμό προχώρησαν και οι αγρότες της Λέσβου, στη διασταύρωση Καλλονής – Αγίας Παρασκευής. Έκαψαν ζωοτροφές, τις οποίες έσβησαν στη συνέχεια με γάλα.