Ανοιχτή σε διάλογο παραμένει η κυβέρνηση καθώς οι αγρότες δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το πακέτο 5+1 μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Εξελίξεις αναμένονται από την Τρίτη, όταν και θα πραγματοποιηθεί παναγροτική συνεδρίαση στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα.
«Δεν θα τους κοροϊδέψουμε, δεν θα τους εξαπατήσουμε και αυτό νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο εκτιμά ο κόσμος του πρωτογενούς τομέα. Και θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας αλλά και στα πλαίσια της κοινωνικής δικαιοσύνης -να το τονίσω και αυτό, διότι πολλές κοινωνικές τάξεις έχουν σήμερα προβλήματα στη χώρα μας-, να δίνουμε λύσεις οι οποίες είναι σωστές, δίκαιες και πρωτίστως γρήγορα εφαρμόσιμες», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή.
Η οικονομία μας αναπτύσσεται και παράγει διατηρήσιμα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Έχουμε, έτσι, τη δυνατότητα να κάνουμε μια σοβαρή κοινωνική πολιτική στήριξης του πρωτογενούς τομέα. https://t.co/gKfdwClOE4 pic.twitter.com/1k04qFKS79
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 2, 2024
Από την έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, απηύθυνε νέα πρόσκληση για να συνεχιστεί ο διάλογος. «Είναι μέτρα τα οποία εξαντλούν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είναι ώρα οι αγρότες να αξιολογήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. Είναι η ώρα της συναίνεσης, της συναντίληψης, της κοινωνικής ομαλότητας. Είναι η ώρα του διαλόγου και της κοινής προσπάθειας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε: «Δεν είμαστε στην κατηγορία όσων λένε ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε κάτι που δεν μπορούμε να το εφαρμόσουμε. Αυτή η κυβέρνηση αυτά που λέει τα κάνει. Αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός θα εφαρμοστούν. Με διάλογο μπορούμε να πάμε παρακάτω. Σεβόμαστε πλήρως τα αιτήματά τους, αλλά οι αντοχές είναι αυτές και δεν θα έχουμε άλλο μέτρο».
Εγκρίνονται από την ΕΕ οι τροποποιήσεις της ΚΑΠ που ζήτησε η Ελλάδα
Παράλληλα, ο Λ. Αυγενάκης ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τις τροποποιήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που ζήτησε η Ελλάδα.
p>«Το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών προβλημάτων λύνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για αυτό εμείς δημιουργούμε συμμαχίες με στόχο την επίλυση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα», επισήμανε ο ίδιος. Κάλεσε και πάλι τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα στο τραπέζι των συζητήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά «μαζί και με διάλογο θα κερδηθούν περισσότερα» και ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα αποδεχθεί τις αλλαγές στην ΚΑΠ που ζήτησε η χώρα μας. «Η ανεπίσημη ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ότι γίνονται αποδεκτές οι αλλαγές στην ΚΑΠ που ζήτησε από τις 28 Δεκεμβρίου η Ελλάδα», επισήμανε.
Οι αλλαγές και παρεμβάσεις στην ΚΑΠ που ζήτησε η Ελλάδα αφορούν τα εξής:
* Αλλαγές που σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και αφορούν σε τροποποιήσεις στους κώδικες γεωργικής πρακτικής, οι οποίοι αποτελούν τις υποχρεωτικές δεσμεύσεις για την χορήγηση ενισχύσεων στους γεωργούς/κτηνοτρόφους.
* Αλλαγές που αφορούν σε στοιχεία των άμεσων ενισχύσεων. Μεταξύ άλλων και προτάσεις για τα οικολογικά προγράμματα (περιβάλλον, κλίμα και καλή διαβίωση των ζώων) τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του άρθρου 32 και της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι.
* Παρεμβάσεις, όπως προτάσεις χορήγησης προκαταβολής στους τομείς του οίνου, των οπωρηκηπευτικών, του ελαιολάδου και της μελισσοκομίας.
* Παρεμβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέας παρέμβασης για την επιδότηση ασφαλίστρου με ενωσιακή συμμετοχή 200 εκατ. ευρώ.
* Παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων όσων επιφέρουν αλλαγές στους αριθμητικούς στόχους και τα συναφή ορόσημα για τους σχετικούς δείκτες αποτελεσμάτων.
* Αλλαγές για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του συστήματος AKIS και του Εθνικού Δικτύου ΚΑΠ.
Παράλληλα, υπενθύμισε την απόφαση της Κομισιόν, βάσει της οποίας επιτρέπεται η καλλιέργεια σε εδάφη που είχαν μπει στο πρόγραμμα αγρανάπαυσης και αφορά στη χώρα μας 1,5 εκατ. στρέμματα και περίπου 130.000 γεωργούς.
Στην τοποθέτησή του στην ημερίδα, ο ίδιος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση για να καταστεί το πρόβλημα της Θεσσαλίας ευρωπαϊκό - εκτός από εθνικό - καθώς και στις κοινές δράσεις της EUMED-9 για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και αύξησης του γεωργικού αποθεματικού.
Ο στόχος της μείωσης της αγροτικής παραγωγής
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν με στόχο τη μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής είναι τα εξής:
- Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024.
- Η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους αγρότες είναι μέσα στις κυβερνητικές δραστηριότητες.
- Πρόσθετη έκπτωση ( της ΔΕΗ) 10% από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
- Ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ Τοπικών / Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.
- Μεσοπρόθεσμη μείωση κόστους 30% στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα. Επιδότηση κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων.-
- Εκκίνηση προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι». Προϋπολογισμός 30 εκατομμύρια ευρώ.
- Υλοποίηση προγράμματος «Απόλλων».
Πρώτη αρωγή και μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ
Τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για πρόσθετη στήριξη για τους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Ντάνιελ». Η στήριξη ανέρχεται σε 5000 ευρώ αν έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 10.000 αν έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, «γεωργός που είχε πάρει 2.000 ευρώ από την πρώτη αρωγή, μπορεί να λάβει επί πλέον 10.000 ευρώ και να φθάσει στις 12.000 ευρώ. Ενώ ο κτηνοτρόφος που είχε λάβει 4.000 ευρώ από την πρώτη αρωγή, μπορεί να φθάσει στις 14.000 ευρώ».
Επίσης, μέσα στο μήνα πρόκειται να ανακοινωθεί πρόγραμμα για δανειοδότηση των αγροτών, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης τους.
«Πρόκειται για μικροδάνεια μέχρι 25.000 ευρώ το 50% του δανείου θα είναι άτοκο», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.
Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω μέτρα, με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα από Σεπτέμβριο.
«Θα δούμε τι είναι ακόμη εκείνο το οποίο μπορεί να γίνει», τόνισε, «θα το δούμε όταν έρθει η ώρα εκείνη, ο Σεπτέμβριος δηλαδή, τι είναι το πρόσθετο, το οποίο χρειάζεται και μπορεί να γίνει. Έχουμε και το μάτι μας στραμμένο στον προϋπολογισμό, τώρα ξεκίνησε να εκτελείται. Θα δούμε την εκτέλεσή του και τις δυνατότητες που έχουμε. Επί παρόντος δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Mega ο υπουργός Επικρατείας.
Παναγροτική σύσκεψη την Τρίτη
Στην Agrotica διαδήλωσαν σήμερα οι αγρότες που δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τη μείωση του κόστους παραγωγής», καθώς, όπως είπε ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας «αυτές οι εξαγγελίες δεν απαντούν στο βασικό πρόβλημα επιβίωσης που έχουμε θέσει δεν μας δίνουν την δυνατότητα και την προοπτική να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε να μένουμε στα χωριά μας».
Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί παναγροτική σύσκεψη στη Νίκαια, προκειμένου να παρθούν οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους.