Το νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή, που τέθηκε σε διαβούλευση, περιλαμβάνει «μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση στα δάση. Πρόκειται για τα δάση του Νότου και τα ανατολικά, δηλαδή αυτά που είναι πιο ευάλωτα», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας την Τρίτη στην ΕΡΤ.
«Πάνω από τα μισά ελληνικά δάση εδώ και 50 χρόνια είναι χωρίς διαχείριση και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έχει συσσωρευθεί τεράστια καύσιμη ύλη και αυτή η καύσιμη ύλη προκαλεί πυρκαγιές. Και αυτό προσπαθούμε να το σταματήσουμε βάζοντας τα δάση σε διαχείριση. Σήμερα ανατίθενται για πρώτη φορά διαχειριστικές μελέτες στα δάση της Αττικής, που δεν είχαν καν διαχειριστικές μελέτες εδώ και πολλές δεκαετίες», σημείωσε, προσθέτοντας:
«Και υπάρχει μία ολόκληρη μεταρρύθμιση για να ξαναδημιουργηθεί η οικονομία του δάσους σε όλη τη Νότια Ελλάδα, αλλά και να βελτιωθεί δραματικά η οικονομία του δάσους στη Βόρεια Ελλάδα [...] Τώρα εφαρμόζουμε το μεγάλο πρόγραμμα καθαρισμού δασών, δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, και δασικών δρόμων [...]».
Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Σκυλακάκης, «υπάρχει μια καινούργια νομοθεσία που πολλοί πολίτες θα διαμαρτυρηθούν γι' αυτή, γιατί μεταφέρει και εκεί ευθύνες, που έρχεται και λέει ότι γύρω από τα σπίτια [...] κοντά στο δάσος ή μέσα στο δάσος, πρέπει να υπάρχουν ζώνες για να τα προστατεύουν μέσα στο οικόπεδο. Εννοούμε κατά κύριο λόγο και αυτό είναι προφανώς ευθύνη των ιδιοκτητών και ταυτόχρονα πρέπει να έχουμε και στους δασικούς οικισμούς αυτούς που είναι περίκλειστη από δάση ή στις οικιστικές πυκνώσεις».
Συνέχισε λέγοντας ότι το δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου αφορά στην αυθαίρετη δόμηση, επισημαίνοντας:
«Ένα δεύτερο κομμάτι είναι κάτι που έχουμε κάνει εδώ και πολλές δεκαετίες, να βρούμε έναν τρόπο να σταματήσουμε τη νέα αυθαίρετη δόμηση.
Διότι πρέπει να κάνουμε αλλαγές στη δόμηση, στον τρόπο που χτίζουμε. Και για να υπάρξουν αυτές οι αλλαγές να υπάρχει πολεοδομική πολιτική προϋπόθεση, να μη χτίζουμε αυθαίρετα. Δεν υπάρχει πολιτική άμα αφήνεις να συνεχίζεται η αυθαίρετη δόμηση, οπότε εκεί υπάρχει μία δραματική αλλαγή.
Λέμε ότι πλέον δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στην κατεδάφιση οποιουδήποτε νέου αυθαιρέτου […]
Φτιάχνουμε ένα καινούργιο σύστημα αξιοποιώντας δορυφορικές εικόνες στο σύστημα ή άδειες και σε συγκεκριμένες περιοχές κέντρων και αεροφωτογραφίες με τις οποίες θα καταγράφουμε οτιδήποτε γίνεται πάνω στο έδαφος στην Ελλάδα και όπου υπάρχει αυθαιρεσία, παίρνοντας όλη την ευθύνη κεντρικά, το κεντρικό κράτος πρέπει να αναλαμβάνει και την πολιτική ευθύνη.
Θα κατεδαφίζουν έτσι ώστε κανένα νέο αυθαίρετο να μη δημιουργείται και ταυτόχρονα θα πάμε προς τα πίσω στις πιο ακραίες περιπτώσεις και θα κάνουμε και εκεί κατεδαφίσεις.
Αλλά η απόλυτη προτεραιότητα είναι να μην έχουμε κανένα νέο για να μπορέσουμε να εκλογίκευση την πολεοδομική πολιτική».
Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στο τρίτο σκέλος που αφορά στο νερό.
«Το ένα κομμάτι είναι η δημιουργία του Οργανισμού Υδάτων Θεσσαλίας που παίρνει όλες τις αρμοδιότητες που ήταν πολυδιασπασμένη στο δικό μας Υπουργείο, στην Περιφέρεια, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και παίρνει το πιο σημαντικό και τη δουλειά των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων στη Θεσσαλία […]
Το άλλο που κάνουμε είναι δίνουμε τη δυνατότητα για να μεταφέρουμε τις περιοχές ευθύνης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, την ευθύνη των όμβριων υδάτων, τα περίφημα φρεάτια αλλά και αγωγοί που τα συνδέουν, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει σε αυτά τα δύο μεγάλα μητροπολιτικά συγκροτήματα μία διαχείριση του νερού του πλημμυρικού νερού ενιαία και να μην συναρτάται το τι θα συμβεί στον Δήμο από το αν μπλόκαραν τα πράγματα στο δήμο […]».
Επίσης, σημείωσε, «καθιερώνουμε για πρώτη φορά την έννοια της αστικής ανθεκτικότητας και φτιάχνουμε σχέδια ανθεκτικότητας για την κλιματική αλλαγή στις πόλεις που δεν υπήρχε.
Και τέλος κάνουμε κάποιες μεγάλες παρεμβάσεις στο θέμα του ηλεκτρικού χώρου για να επιταχύνουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ, για να έχουμε φθηνότερη ενέργεια και να καταπολεμήσουμε τις ρευματοκλοπές και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που αυξάνουν τους λογαριασμούς όλων μας».
Για την πράσινη μετάβαση, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:
«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Το κλίμα έχει αλλάξει. Η αλλαγή του κλίματος φέρνει μεγάλες καταστροφές και οι καταστροφές αυτές απαιτούν επενδύσεις στην πρόληψη και στην ανθεκτικότητα. Και όταν έρχονται απαιτούν αποκατάσταση.
Αυτές οι επενδύσεις δεν έχουν ληφθεί υπόψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν ληφθεί υπόψη ούτε σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε σε καμία χώρα του πλανήτη.
Εμείς, επειδή μας χτύπησε πρώτους το κύμα με τον Ντάνιελ και τις μεγάλες πυρκαγιές κλπ, το συνειδητοποιήσαμε νωρίτερα.
Και αυτό που σας το λέω τώρα σαν ένας άνθρωπος που ασχολείται πολλά χρόνια με τα δημοσιονομικά και έχει βαθιά εμπειρία των δημοσιονομικών, αυτό που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη είναι μία.
Σειρά από πολιτικές οι οποίες αν αθροιστούν με τα κόστη της προσαρμογής δεν βγαίνουν, εάν δεν υπάρξει μια δραστική αύξηση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών της πράσινης μετάβασης.
Έχουμε στα προηγούμενα χρόνια δώσει περισσότερα χρήματα σε επιδοτήσεις από ό,τι θα ήταν αυστηρά αναγκαίο για την πράσινη μετάβαση […]
Πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις. Και να δούμε πάρα πολύ προσεκτικά την αποτελεσματικότητα των πολιτικών και να κατεβάσουμε ιδεοληψίες, όχι ταχύτητα.
Όπως το πρόβλημά μας είναι ότι η πράσινη μετάβαση έχει σχεδιαστεί πολυτελώς κατά τη γνώμη μου και μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους καθώς ωριμάζουν οι τεχνολογίες με πιο αποτελεσματικούς τρόπους που να μας αφήνουν χώρο και για την προσαρμογή.
Γιατί αν δεν έχουμε χώρο για την προσαρμογή, σας βεβαιώνω θα συμβεί το εξής όταν τα γεγονότα θα έρθουν και θα χτυπήσουν τα εκλογικά σώματα. Και δεν λέω καν τα οικονομικά γεγονότα που είδαν πώς αντέδρασαν οι αγρότες.
Εγώ λέω τα φυσικά γεγονότα. Ξηρασίες, πλημμύρες, καύσωνες, μεγάλες πυρκαγιές».
Πηγή: ΕΡΤ