«Ό, τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο, οι πικραμένες καρδιές το ξέρουνε μόνο. Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια, ο βοριάς θα στα κάνει συντρίμμια, κομμάτια.» Αυτοί είναι οι στίχοι από τις πρώτες δυο στροφές του ομώνυμου τραγουδιού του Σπύρου Σκορδίλη που γράφτηκε το 1967, το οποίο λες και είναι γραμμένο για τη μετοχή της Τράπεζας Αττικής.
Η φαντασίωση που ξεκίνησε στις 28 Δεκεμβρίου του 2022 και έφερε την τιμή της μετοχής της Τράπεζας Αττικής από τα 0,06 ευρώ στα 0,32 ευρώ, υπερπενταπλασιάζοντας τη χρηματιστηριακή αποτίμηση της τράπεζας, είχε ημερομηνία λήξης. Όσοι έχουν στοιχειώδη γνώση και εμπειρία περί των επενδύσεων γνώριζαν, από τη πρώτη στιγμή πως η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας θα αποτελεί μια ακόμα Ανακεφαλαιοποίηση της πολύπαθης Τράπεζας. Μια Ανακεφαλαιοποίηση που θα μηδενίσει ουσιαστικά την αξία των μετοχών που έχουν στα χέρια τους οι παρόντες μέτοχοι.
Η Τράπεζα Αττικής την οποία το 2021 είχαμε παρομοιάσει με τον μυθικό «τετρημένον πίθον των Δαναΐδων», στο άρθρο «Τράπεζα Αττικής – Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», έχει επιχειρηθεί να διασωθεί από το 1997. Ωστόσο κάθε προσπάθεια διάσωσης είχε αποδειχθεί αποτυχημένη με το μεγαλύτερο κομμάτι των ζημιών να το έχει επωμισθεί διαχρονικά το Ταμείο των Μηχανικών.
Η πλήρης κατάρρευση της Τράπεζας Αττικής συντελέστηκε επί κυβερνήσεως Τσίπρα – Καμένου, όταν η Τράπεζα στήριζε μέχρις εσχάτων τον κατασκευαστικό όμιλο Καλογρίτσα και για όσο χρονικό διάστημα ο ίδιος ήταν ακόμα ο εκλεκτός επιχειρηματίας του Σύριζα. Η στήριξη αυτή κόστισε σε κόκκινα δάνεια, που «έσκασαν» στην πορεία. Όμως ο Σύριζα επέμενε. Η κυβέρνηση εξακολουθούσε να καλλιεργεί την ιδέα της δημιουργίας ενός «παράλληλου τραπεζικού συστήματος», με όχημα την Τράπεζα Αττικής.
Όπως υποστήριζε ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, «το παράλληλο ή συμπληρωματικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ένα γενικότερο ζήτημα και πέρα από τα κλασικά, παραδοσιακά, τραπεζικά ιδρύματα, που γνωρίζαμε έως τώρα, οπότε σήμερα πρέπει να αναπτύσσονται και νέα χρηματοδοτικά σχήματα, διότι υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες χρηματοδότησης, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν».
Η Τράπεζα Αττικής του 2023 έχει μη εξυπηρετούμενα δανειακά υπόλοιπα ύψους 3,3 δισ. ευρώ, διαθέτει αρνητικά ίδια κεφάλαια και προχωρά σύντομη σε μια νέα Ανακεφαλαιοποίηση. Η πραγματική αξία είναι μηδενική. Αυτό ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή.
Ωστόσο, το μικρό free float, δηλαδή ο μικρός αριθμός των ελεύθερων μετοχών που κυκλοφορούν στο Χρηματιστήριο, που σε ποσοστό είναι μικρότερο του 2% και η χρηματιστηριακή άνοιξη που βιώνει ο τραπεζικός κλάδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επέτρεψε για πολλοστή φορά τη σύμπραξη κερδοσκόπων traders και αδαών επενδυτών, που οδήγησε στη απογείωση της μετοχής.
Οι κερδοσκόποι traders, τους οποίους αναζητά και διερευνά η Επιτροπή Κεφαλαιαγορά, έστησαν μια ευφάνταστη ιστορία. Πως δήθεν η απογείωση της μετοχής θα εξανάγκαζε το επιχειρηματικό σχήμα των κ.κ. Εξάρχου, Μπάκου και Καϋμενάκη, που ήδη είχε υπογράψει μια αρχική μη δεσμευτική συμφωνία, για να συμμετάσχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Αττικής, να αγοράσει αυτό το μικρό ποσοστό στη μυθική τιμή που είχε οδηγηθεί.
Μια ευφάνταστη και παντελώς ψευδής ιστορία. Διότι κατά πρώτον η Ανακεφαλαιοποίηση θα μηδενίσει τις παλαιές μετοχές και κατά δεύτερον οι τρεις επενδυτές της Thrivest Holdings δεν είναι κάποιοι άσχετοι για να προσφέρουν χρήματα σε χρηματιστηριακούς μικροεκβιαστές. Άλλωστε σε προηγούμενη μετοχική κόντρα που είχαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είχαν αποκομίσει κέρδη της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ.
Μπορεί αυτό που ξεκίνησε στις 28 Δεκεμβρίου να άρχισε ωραία, αλλά σίγουρα θα τελειώσει με πόνο. Με τη διαφορά πως όλα τα δεδομένα ήταν γνωστά από τότε. Επομένως, όσοι μπήκαν σε αυτό το παιχνίδι ήταν είτε κερδοσκόποι παίκτες, είτε αδαείς άπληστοι. Οι πρώτοι πήγαν να εξαπατήσουν τους δεύτερους. Ωστόσο, αυτό δεν απαλλάσσει τους δεύτερους από τις ευθύνες τους.
Άλλωστε παρόμοιο σόου με τη μετοχή της Τράπεζας Αττικής είχε παιχθεί και το Νοέμβριο του 2021, όπως είχε αναλύσει σε σχετικό άρθρο και ο Σπύρος Αλεξόπουλος.
Ήδη όσοι έχασαν χρήματα από αυτήν την ιστορία, έχουν αρχίσει κατόπιν εορτής να ρίχνουν ευθύνες στις εποπτικές αρχές. Βέβαια για όσον καιρό αποκόμιζαν θεωρητικές υπεραξίες ήταν όλα καλά. Τώρα που χάνουν, ξύπνησαν ξαφνικά και ζητούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επιληφθεί. Όμως όλοι οι παροικούντες τη χρηματιστηριακή Ιερουσαλήμ, γνωρίζουν πως διαχρονικά τα αντανακλαστικά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δεν είναι και τα ταχύτερα.
Οπότε ας πρόσεχαν για να μην αναγκάζονται να τραγουδούν τώρα το:
Ό, τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο
Οι πικραμένες καρδιές το ξέρουνε μόνο
Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια
Ο βοριάς θα στα κάνει συντρίμμια κομμάτια
Στη ζωή ξεκινάμε με όνειρα χίλια
Τα γκρεμίζει ο πόνος η φτώχεια κι η ζήλια
Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια
Ο βοριάς θα στα κάνει συντρίμμια κομμάτια
Πικραμένοι κι οι δυο κλαίμε τη συμφορά μας
Τη χαμένη αγάπη την πρώτη χαρά μας
Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια
Ο βοριάς θα στα κάνει συντρίμμια κομμάτια
Διαβάστε επίσης:
Τράπεζα Αττικής: Το διαρκές σκάνδαλο της SYRIZA Bank
O Τοξότης, το κανόνι και η Τράπεζα Αττικής
Τρ. Αττικής - Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
Το παραμάγαζο της Τράπεζας Αττικής, φτάνει στο τέλος του