Οι εξελίξεις στον χώρο της Ιατρικής, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία, φέρνουν σημαντικές αλλαγές στον κλάδο της Υγειονομικής Περίθαλψης.
Σήμερα, οι πάροχοι υγείας βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις. Ταυτόχρονα, όμως, δημιουργούνται και νέες ευκαιρίες για παροχή ποιοτικών και οικονομικά προσιτών υπηρεσιών. Μία από τις βασικές συνιστώσες του ψηφιακού μετασχηματισμού στον χώρο της Υγείας αποτελεί ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς.
Στόχος είναι να διευκολύνει τόσο τους ασθενείς όσο και τους θεράποντες ιατρούς, καθώς επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ένα αρχείο πολύτιμων πληροφοριών για τη διαχείριση κάθε περιστατικού, δίχως να απαιτείται ο πολίτης να ταλαιπωρείται σε γραμματείες μονάδων υγείας ή να μεταφέρει έγχαρτους φακέλους με διαγνώσεις και ιατρικά αποτελέσματα.
Όπως άλλωστε δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου για την Υγεία, The Future of Healthcare in Greece που διοργάνωσε η Boussias events «Ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, ο οποίος θα είναι έτοιμος σε λίγους μήνες, θα αποτελέσει σίγουρα ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και για το πώς θα δίνουμε καλύτερες υπηρεσίες Υγείας σε ατομικό επίπεδο στους συμπολίτες μας και ταυτόχρονα μπορούμε να σχεδιάζουμε πολιτικές που θα επιτρέπουν στον προϋπολογισμό μας να αντέχει τη δημοσιονομική πίεση που δημιουργεί η εισαγωγή νέων θεραπειών».
Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας αναφέρεται σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση, την προβολή και τη διαχείριση των ιατρικών πληροφοριών ενός ασθενούς. Αντικαθιστά τον παραδοσιακό χειρόγραφο φάκελο που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ιατρικών εγγράφων και πληροφοριών.
Περιλαμβάνει πληροφορίες όπως ιατρικό ιστορικό, αποτελέσματα εξετάσεων, συνταγές φαρμάκων, εισαγωγές στο νοσοκομείο, αλλεργίες και ανεπιθύμητες ενέργειες, εμβολιασμούς και άλλες πληροφορίες σχετικά με την υγεία ενός ατόμου. Οι πληροφορίες αυτές είναι προσβάσιμες μόνο από εξουσιοδοτημένα άτομα, όπως ιατρούς και νοσηλευτές, με σκοπό την παροχή φροντίδας υγείας.
Οι Ηλεκτρονικοί Φάκελοι Υγείας έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους παραδοσιακούς φακέλους υγείας. Με τη χρήση Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας, οι ιατροί μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες για έναν ασθενή σε πραγματικό χρόνο, από οπουδήποτε και οποιαδήποτε συσκευή με σύνδεση στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη και πιο αποτελεσματική παροχή φροντίδας υγείας, καθώς οι ιατροί έχουν πρόσβαση σε ολοκληρωμένες πληροφορίες για το ιστορικό των ασθενών.
Επιπλέον, οι Ηλεκτρονικοί Φάκελοι Υγείας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των λανθασμένων ιατρικών διαγνώσεων και των ανεπιθύμητων αλληλεπιδράσεων φαρμάκων, καθώς οι ιατροί έχουν πρόσβαση σε πληρέστερες πληροφορίες για τους ασθενείς. Επίσης, οι Ηλεκτρονικοί Φάκελοι Υγείας μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των διάφορων παρόχων υγείας και στην αποτελεσματικότερη συντονισμένη φροντίδα των ασθενών.
Συνοψίζοντας, ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση και τη διαχείριση ιατρικών πληροφοριών ενός ασθενούς και βοηθά στην παροχή ταχύτερης, πιο αποτελεσματικής και συντονισμένης φροντίδας υγείας.