Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε το Σάββατο (30/11) από τα κράτη μέλη των BRICS να δεσμευτούν να μη δημιουργήσουν νέο νόμισμα ή να στηρίξουν άλλο νόμισμα που θα αντικαταστήσει το αμερικανικό δολάριο, αλλιώς οι χώρες αυτές θα βρεθούν αντιμέτωπες με δασμούς 100%.
«Απαιτούμε μια δέσμευση από αυτές τις χώρες ότι ούτε θα δημιουργήσουν ένα νέο νόμισμα BRICS, ούτε θα υποστηρίξουν οποιοδήποτε άλλο νόμισμα που θα αντικαθιστά το πανίσχυρο αμερικανικό δολάριο, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν δασμούς 100% και να αναμένουν να ξεχάσουν τις πωλήσεις στην υπέροχη αμερικανική οικονομία», έγραψε ο Τραμπ στο μέσο του κοινωνικής δικτύωσης, Truth Social.
«Ας βρουν άλλο "κορόιδο". Δεν υπάρχει περίπτωση οι BRICS να αντικαταστήσουν το αμερικανικό δολάριο στο διεθνές εμπόριο και όποια χώρα προσπαθήσει θα πρέπει να την ξεχάσει την Αμερική», προειδοποίησε.
Τον τελευταίο χρόνο και σε ένα πλανήτη γεμάτο κρίσεις αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των χωρών, που χτυπούν την πόρτα της ομάδας. Tα σημερινά της μέλη παράγουν σήμερα το 35% της παγκόσμιας οικονομίας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό επί του παγκόσμιου ΑΕΠ για τις χώρες του G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία) έχει μειωθεί στο 30%, από το 50% που ήταν στα τέλη του Ψυχρού Πολέμου τη δεκαετία του ΄80.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε την Τετάρτη τη δημιουργία ανταλλακτηρίου σιτηρών των BRICS, το οποίο θα μπορούσε σε μεταγενέστερο στάδιο να μετατραπεί σε ανταλλακτήριο άλλων εμπορευμάτων.
Συγκεκριμένα, ανέφερε στους ηγέτες των χωρών BRICS σε σύνοδο κορυφής στη Ρωσία ότι ένα τέτοιο «χρηματιστήριο» θα βοηθούσε στην προστασία του εμπορίου μεταξύ των χωρών - μελών καθώς και άλλων χωρών του παγκόσμιου νότου από την υπερβολική μεταβλητότητα των τιμών.
«Οι χώρες BRICS είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών δημητριακών, οσπρίων και ελαιούχων σπόρων στον κόσμο. Από αυτή την άποψη, προτείναμε να ανοίξουμε ένα ανταλλακτήριο σιτηρών BRICS», είπε ο Πούτιν στους ηγέτες.
Πρόσθεσε ότι η ανταλλαγή «θα συμβάλει στη διαμόρφωση δίκαιων και προβλέψιμων δεικτών τιμών για προϊόντα και πρώτες ύλες, λαμβάνοντας υπόψη τον ειδικό ρόλο της στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας». «Η εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας θα βοηθήσει στην προστασία των εθνικών αγορών από αρνητικές εξωτερικές παρεμβάσεις, κερδοσκοπίες και προσπάθειες δημιουργίας τεχνητής έλλειψης τροφίμων», συμπλήρωσε. Ο ίδιος μάλιστα είπε θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή πλατφόρμα για το εμπόριο πολύτιμων μετάλλων και διαμαντιών.
Τι κρύβει η πρόταση Πούτιν
Η πρόταση του Πούτιν δίνει στη Μόσχα μεγαλύτερο έλεγχο στις διεθνείς τιμές για τις αγροτικές εξαγωγές της. Απογοητευμένη από τις χαμηλές παγκόσμιες τιμές του σιταριού, η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, έχει προσπαθήσει να περιορίσει τις εξαγωγές σε χαμηλές τιμές μέσω διεθνών διαμεσολαβητών.
Στις 11 Οκτωβρίου, η Μόσχα συνέστησε στους κορυφαίους εξαγωγείς της να αποφεύγουν να πωλούν σιτάρι κάτω των 250 δολαρίων σε διεθνείς διαγωνισμούς.
«Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική, αδιάλειπτη και διαφανής διασυνοριακή εμπορία εμπορευμάτων, η ρωσική προεδρία των BRICS προτείνει τη δημιουργία μιας πλατφόρμας εμπορίας σιτηρών στο πλαίσιο του BRICS Grain Exchange», αναφέρεται σε έγγραφο που συντάχθηκε από την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιθυμεί να οικοδομήσει τις BRICS - στις οποίες περιλαμβάνονται πλέον η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική - ως αντίβαρο στη Δύση στην παγκόσμια πολιτική και το εμπόριο.
Η πρόταση της Ρωσίας συνιστά επίσης τη δημιουργία ενός οργανισμού τιμολόγησης των BRICS, επιφορτισμένου με την παροχή μεθοδολογιών τιμολόγησης και ανάλυσης της αγοράς, ώστε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στην τρέχουσα διεθνή τιμολόγηση μέσω των καθιερωμένων δυτικών χρηματιστηρίων.
Η πρόταση προβλέπει την επέκταση των μηχανισμών εμπορίας σιτηρών των BRICS στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το χρυσό στο μέλλον. «Το μέτρο αυτό θα διασφαλίσει την ανεξάρτητη τιμολόγηση και θα ενισχύσει την κυριαρχία των οικονομιών των BRICS», αναφέρεται στο έγγραφο.
Οι πλούσιες σε πετρέλαιο αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μελών των BRICS, της Ρωσίας και του Ιράν, έχουν επιτύχει ουσιαστικό έλεγχο των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου μέσω της συμφωνίας ΟΠΕΚ+. Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την ικανότητα των BRICS να επηρεάζουν τις τιμές άλλων βασικών εμπορευμάτων.
«Δεδομένου ότι υπάρχουν άλλα χρηματιστήρια που είναι καθιερωμένα και διαθέτουν ρευστότητα, μπορεί να είναι δύσκολο να υπάρξει έλεγχος των τιμών σε στυλ ΟΠΕΚ+ μέσω της λειτουργίας ενός τέτοιου χρηματιστηρίου», δήλωσε ο Yaroslav Lissovolik της εταιρείας συμβούλων BRICS+ Analytics.
Τα αρχικά μέλη των BRICS, η Κίνα και η Ινδία, είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί σιταριού στον κόσμο, ενώ το νέο μέλος, η Αίγυπτος, είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής στον κόσμο. Άλλες χώρες των BRICS, όπως η Βραζιλία και το Ιράν, είναι επίσης μεγάλοι εισαγωγείς σιτηρών.
Στους κορυφαίους εισαγωγείς ρωσικού σιταριού περιλαμβάνονται τα μέλη των BRICS Αίγυπτος και Ιράν, η Σαουδική Αραβία - η οποία προσκλήθηκε να ενταχθεί και εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών στη σύνοδο κορυφής - καθώς και η Αλγερία, η οποία εξέτασε το ενδεχόμενο ένταξης, αλλά στη συνέχεια απέσυρε την προσφορά.