Θερινή έξαρση COVID-19: Τα συμπτώματα που εμμένουν μετά τη νόσηση
Shutterstock
Shutterstock

Θερινή έξαρση COVID-19: Τα συμπτώματα που εμμένουν μετά τη νόσηση

Ένα καλοκαιρινό κύμα μολύνσεων από την COVID-19 έχει φτάσει νωρίτερα στη χώρα μας συγκριτικά με πέρυσι, καθώς η εμφάνιση των στελεχών FLiRT στην Ελλάδα καλπάζει, εντούτοις οι ειδικοί σημειώνουν ότι δεν χρειάζεται πανικός αλλά προσοχή και επιτήρηση. 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι πολίτες διεθνώς ταξιδεύουν, με την περίοδο των ταξιδιωτικών περιορισμών (κλείσιμο συνόρων, υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ και χρήση μασκών, πιστοποιητικά εμβολίων) να αποτελεί, ευτυχώς, παρελθόν.

Σύμφωνα με την Παθολόγο, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Θεραπευτικής Κλινική (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και τη Βιολόγο Παναγιώτα Ζαχαράκη, στα στατιστικά στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), φαίνεται ότι περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν παγκοσμίως κάθε εβδομάδα από την COVID-19 και η κάλυψη των εμβολίων μειώνεται στους ευάλωτους πληθυσμούς (δηλαδή στα άτομα άνω των 60 ετών και τα άτομα με σοβαρές συννοσηρότητες). 

Τα επιδημιολογικά στοιχεία του ίδιου Οργανισμού δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2024 μόνο το 0,42% των ατόμων τρίτης ηλικίας έλαβε κάποια εμβολιαστική δόση για τον κορονοϊό παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ (Μάιος 2024), υπάρχουν περισσότερα από 775 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 και περισσότεροι από 7 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στη Wuhan της Κίνας στα τέλη του 2019.

Η ίδια έκθεση λέει ότι, αν κρίνουμε από τα ιικά φορτία που εντοπίστηκαν μέσω της επιτήρησης των λυμάτων, το πραγματικό φορτίο κρουσμάτων θα μπορούσε να είναι από 2 έως σχεδόν 20 φορές υψηλότερο. Επίσης, σε μελέτη που έγινε για τον κίνδυνο μετάδοσης της COVID στα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια μεγάλης απόστασης και δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2024, φάνηκε ότι τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια χωρίς χρήση μάσκας αυξάνουν κατά 25 φορές την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος, συγκριτικά με τα αεροπορικά ταξίδια μικρών αποστάσεων και διάρκειας.

Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια φάση έξαρσης του κορονοϊού, πράγμα που φαίνεται και από τον μεγάλο αριθμό εισαγωγών και θανάτων από τον ιό που είχαμε τις τελευταίες εβδομάδες.

Έπειτα από μελέτη ευρημάτων στα λύματα, αναμένεται πως «τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων», λένε οι ειδικοί.

Ειδικότερα, για την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν 575 εισαγωγές σε νοσοκομεία με κορονοϊό, καθώς και 21 θάνατοι από τη νόσο. Σημειώνουμε ότι τα νούμερα αυτά είναι μεγαλύτερα σε σχέση με πέρυσι.

«Μας βοηθά όλους το ότι βλέπουμε πως η κλινική εικόνα των ασθενών δεν είναι επιβαρυμένη. Να προσέξουν λίγο παραπάνω χρειάζεται οι άνω των 64 με υποκείμενα νοσήματα. Το θετικό της υπόθεσης αυτήν τη στιγμή είναι ότι ξέρουμε να το αντιμετωπίζουμε, δεν μπορεί να είναι ο κόσμος καλοκαιριάτικα με πανικό. Λίγη προσοχή χρειάζεται. Τα βασικά, πλένουμε τα χέρια μας, αντισηπτικό, μάσκα στα μέσα μεταφοράς και τα αεροπλάνα και από εκεί και πέρα θα πορευτούμε» μας λέει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κα Ματίνα Παγώνη.

Συμπτώματα μετά τη μόλυνση

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο διεθνές περιοδικό the Lancet (Ιούλιος 2024), αναλύονται περισσότερα τα συμπτώματα της θόλωσης του εγκεφάλου (“brain fog”) και της κόπωσης μετά την οξεία λοίμωξη. Η κόπωση και η γνωστική διαταραχή είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της μακροχρόνιας COVID.

Δεδομένα από πολυκεντρική κοορτή ανέδειξαν ότι στους 9 μήνες μετά τη μόλυνση 176 (5,8%) από τους 3038 συμμετέχοντες είχαν τόσο κόπωση όσο και γνωστικά ελλείμματα, όπως αξιολογήθηκε από την κλίμακα γνωσιακής αξιολόγησης του Μόντρεαλ και λειτουργικής αξιολόγησης θεραπείας χρόνιας ασθένειας–κόπωσης αντίστοιχα. Από αυτούς που είχαν διαχρονικά δεδομένα, 197 (22,2%) από τους 889 συμμετέχοντες είχαν γνωστικά ελλείμματα και 468 (22,4%) από τους 2092 συμμετέχοντες είχαν κόπωση κατά την έναρξη. 

Σε παρακολούθηση 26 μηνών, 84 (42,6%) από τους 197 συμμετέχοντες με γνωστικά ελλείμματα και 254 (54,3%) από τους 468 συμμετέχοντες με κόπωση είχαν επίμονα συμπτώματα, υποδηλώνοντας ότι αυτές οι καταστάσεις μπορεί να είναι παροδικές για μερικούς ανθρώπους αλλά επίμονες για άλλους Η κόπωση συσχετίστηκε με πονοκέφαλο και κατάθλιψη. Τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι αποτελεσματικά στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης σοβαρής COVID-19, της θνησιμότητας και της μετάδοσης στην κοινότητα.