Σε έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ, ΑΙΕ, ΙΕΑ), φαίνεται ότι περισσότερος από τον μισό ηλεκτρισμό στον πλανήτη θα προέρχεται από πηγές χαμηλού άνθρακα, έως το τέλος της δεκαετίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, ο κόσμος βρίσκεται ακόμα «μακριά από μια ευθυγραμμισμένη τροχιά» για την επίτευξη των στόχων της ουδετερότητας άνθρακα.
«Στην ιστορία της ενέργειας, γνωρίσαμε την εποχή του άνθρακα και την εποχή του πετρελαίου και μπαίνουμε τώρα ολοταχώς στην εποχή του ηλεκτρισμού, ο οποίος θα καθορίσει το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα στο μέλλον και θα είναι όλο και περισσότερο βασισμένος σε καθαρές πηγές ηλεκτρισμού», εκτιμά ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ στην ανακοίνωση της ετήσιας έκθεσης του οργανισμού World Energy Outlook 2024.
Στην έκθεση αυτή, ο ΔΟΕ διατηρεί την πρόβλεψή του για κορύφωση της ζήτησης για όλα τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, αέριο και άνθρακα) «μέχρι το τέλος της δεκαετίας».
«Μαζί με την πυρηνική ενέργεια, προς την οποία στρέφεται πάλι το ενδιαφέρον πολυάριθμων χωρών, οι πηγές (ενέργειας) χαμηλών εκπομπών», όπως η αιολική και η ηλιακή «αναμένεται ότι θα παράγουν περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου ηλεκτρισμού πριν από το 2030», υποστηρίζει ο ΔΟΕ.
Η υπηρεσία ενέργειας του ΟΟΣΑ περιγράφει μια δίψα για ηλεκτρικό που ενισχύεται από τη βιομηχανία, την ηλεκτροκίνηση, τις ανάγκες της τεχνητής νοημοσύνης και των 11.000 κέντρων δεδομένων που υπάρχουν στον κόσμο, και τον κλιματισμό.
Μολονότι «η αυξανόμενη ορμή υπέρ της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια» υφίσταται πράγματι, «ο κόσμος βρίσκεται ακόμα μακριά από μια ευθυγραμμισμένη τροχιά για την επίτευξη των στόχων του για ουδετερότητα άνθρακα» το 2050, υπογραμμίζει πάντως ο ΔΟΕ, ο οποίος ζητάει να υπάρξει επιτάχυνση.
«Ένα επίπεδο ρεκόρ καθαρής ενέργειας εμπεδώθηκε το 2023 σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως τα δύο τρίτα της αύξησης της ζήτησης για ενέργεια ικανοποιήθηκαν εντούτοις από τα ορυκτά καύσιμα», αναφέρει ο ΔΟΕ.
Ωστόσο, ο οργανισμός επισημαίνει επίσης το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, καθώς συγκρούσεις μαίνονται στη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, περιφέρειες οι οποίες παράγουν πετρέλαιο και αέριο, ενώ χώρες οι οποίες αντιπροσωπεύουν το μισό της παγκόσμιας ζήτησης για ενέργεια έχουν φέτος εκλογές.