DEMO ABEΕ: Κοινωνικό, οικονομικό και ανθρώπινο αντίκτυπο από την πρωτοποριακή επενδυτική στρατηγική της εταιρείας
Shutterstock
Shutterstock

DEMO ABEΕ: Κοινωνικό, οικονομικό και ανθρώπινο αντίκτυπο από την πρωτοποριακή επενδυτική στρατηγική της εταιρείας

Σε μια εποχή όπου συνεχίζεται η φυγή των νέων εργαζομένων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, παρά τους καλύτερους δείκτες που παρουσιάζονται σε καίριους τομείς ανάπτυξης, μια ελληνική βιομηχανία επιμένει να επενδύει στη χώρα με όραμα να προσφέρει στην οικονομία, στην πολιτεία, στον ασθενή, αλλά και στην ελληνική οικογένεια μέσα από ένα στρατηγικό πλαίσιο καινοτόμο και πρωτοποριακό για τον τόπο.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου ΕΝΑ, η μεγάλη πληγή για την ελληνική οικονομία είναι η φυγή ανθρώπων της παραγωγικής ηλικίας των 25-44 ετών, που στερεί την οικονομία από εργατικά χέρια όλων των κατηγοριών.

Τι δείχνει η μελέτη του ΕΝΑ

Από το 2010 μέχρι το 2022, έχουν φύγει από την Ελλάδα 1.079.992 άτομα από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό εκ των οποίων οι 234.058 ήταν ηλικίας 15-24 ετών, οι 633.680 ηλικίας 25-44 ετών και οι 212.254 ηλικίας 45-64 ετών.

Κατά την περίοδο των μνημονίων, από το 2010 έως και το 2018, έφυγαν από τη χώρα συνολικά 796.191 άτομα, που ανήκαν στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό.

Οι αυξανόμενες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, όπως επισημαίνει η έρευνα, δυσχεραίνουν ιδιαίτερα την αναγκαία μετάβαση της βιομηχανίας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα, επισημαίνεται η κρισιμότητα της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία λαμβάνουν 32% υψηλότερες μέσες αμοιβές σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία.

Το ανθρώπινο δυναμικό είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση της τελευταίας τριετίας για τη βιομηχανία σύμφωνα με κοινή μελέτη που εκπόνησαν η EY Ελλάδος και ο ΣΕΒ – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Πρώτη σημαντική πρόκληση είναι το κόστος ενέργειας και καυσίμων (72%), δεύτερη το ανθρώπινο δυναμικό (65%) και τρίτη οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες (63%).

Καθετοποιημένη παραγωγή για πρώτη φορά στη χώρα

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία DEMO ABEΕ, στον αντίποδα, προτάσσει μια υγιή αλλά δυναμική αντιμετώπιση αυτής της μάλλον ζοφερής πραγματικότητας, που στόχο έχει να αντιστρέψει την κατάσταση με πολλαπλό όφελος για τη χώρα.

Ένας βιομηχανικός και εμπορικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1965 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, παραγωγή και πώληση φαρμακευτικών προϊόντων, η DEMO ABEΕ, αποτελεί αυτήν τη στιγμή την πρώτη φαρμακευτική βιομηχανία στην Ελλάδα που σχεδιάζει την εφαρμογή καθετοποιημένης παραγωγής. Τα οφέλη είναι πολλά και διαμορφώνονται μέσα από ένα πλαίσιο επίτευξης σημαντικών στόχων της εταιρείας.

Μια φαρμακευτική που μετρά αξιοσημείωτες πρωτιές (πρώτη σε εγκαταστάσεις παραγωγής ενέσιμων προϊόντων, σε νοσοκομειακές πωλήσεις στην Ελλάδα βάσει αριθμού τεμαχίων, στις εξαγωγές επώνυμων παραγόμενων προϊόντων κ.ά.), σίγουρα θα ήταν αυτή που θα προχωρούσε ένα βήμα παραπέρα τις δραστηριότητές της.

Έτσι, η DEMO, διασφαλίζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το τρίπτυχο:  Έρευνα, ανάπτυξη, εμπορική κλίμακα παραγωγής. Πώς μετουσιώνονται οι τρεις τομές σε ένα; Με νέα εργοστάσια και παραγωγή πρώτων υλών. Από τη Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργεί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης ως το Κρυονέρι και την Τρίπολη, οι τρεις μονάδες συνεργάζονται έτσι ώστε την έρευνα να ακολουθεί η παραγωγή πρώτων υλών και η παραγωγή τελικών προϊόντων. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, λοιπόν, μια εταιρεία ξεπερνά τα μέχρι τώρα δεδομένα και πρωτοστατεί σε μια διαδικασία που θα καταστήσει την Ελλάδα μελλοντικά hub για την παραγωγή πρώτων υλών, διασφαλίζοντας την επάρκειά της σε φάρμακα.

Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως μέχρι τώρα, οι πρώτες ύλες για την παραγωγή φαρμάκων γινόταν σχεδόν αποκλειστικά σε τρίτες χώρες, αφήνοντας κατά κάποιο τρόπο την πιο elegant δραστηριότητα της έρευνας και ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Γνωρίζουμε, όμως, πως κάθε φορά που κάτι αναπάντεχο συμβαίνει σε global επίπεδο, επηρεάζεται η αλυσίδα έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής, καθιστώντας τις βιομηχανίες έρμαια των διεθνών εξελίξεων. Μεγάλο παράδειγμα αποτέλεσε η πανδημία COVID, όπου με το αναγκαστικό κλείσιμο των αγορών στην Κίνα και την Ινδία, οι βιομηχανίες είδαν την επάρκειά τους να μειώνεται δραστικά, μη μπορώντας στην πραγματικότητα να αντιδράσουν.

Η αλλαγή στρατηγικής από την Ευρώπη οδήγησε σε νέα μοντέλα ανάπτυξης στοχεύοντας στην επάρκεια και αυτονομία.

Η DEMO ABEΕ, συνεπής σε αυτό το πνεύμα και μετά την σωστή αξιοποίηση των clawback, προχωρά στην παραγωγή πρώτων υλών μέσα στη χώρα.

Τα πλεονεκτήματα

Πιο συγκεκριμένα για τη χώρα μας τα πλεονεκτήματα αυτού του τύπου στρατηγικής είναι πολλά και σημαντικά.

Καταρχάς, ο ασθενής θα έχει πάντα τα φάρμακά του, τη θεραπεία του. Η DEMO ABEΕ, αν και εξάγει το 80% της παραγωγής της, διαθέτει επάρκεια ώστε να μπορεί να καλύπτει απόλυτα τους ασθενείς στην Ελλάδα, οι οποίοι πλέον θα έχουν αδιάλειπτη πρόσβαση σε φάρμακο, αποτέλεσμα μιας πιο οικονομικής παραγωγικής διαδικασίας, ενώ στα νοσοκομεία θα υπάρχει πάντα διαθέσιμη η θεραπεία.

Δεύτερον, τονώνεται η οικονομία γιατί τονώνεται η παραγωγή.

Τρίτον, δεδομένου ότι το φάρμακο απαιτεί εξειδικευμένη στελέχωση, αυτές οι πολύ εξειδικευμένες θέσεις θα παραμένουν στην Ελλάδα. Δεν χάνεται ο επιστημονικός πλούτος, μένουν τα παραγωγικά χέρια στον τόπο, η οικογένεια δεν μοιράζεται.  

Το να δραστηριοποιείται μια φαρμακοβιομηχανία και να επενδύει στον τόπο της έχει πολλαπλά οφέλη. Για μια βιομηχανία όπως η DEMO ABEΕ, με 1.700 άτομα στο δυναμικό της, το να συμμετέχει στο brain regain, αλλά και να φέρνει ξένους επιστήμονες, top στον κλάδο τους που εκπαιδεύουν το εγχώριο δυναμικό, αποτελεί υπεραξία και έχει αντίκτυπο κοινωνικό, οικονομικό, ανθρώπινο, δείχνοντας ότι δεν στοχεύει μόνο σε ένα στείρο επεκτατισμό που αποσκοπεί με απόλυτα νούμερα στο κέρδος.