Παπαστράτος: Πρότυπο μείωσης περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη βιομηχανία

Παπαστράτος: Πρότυπο μείωσης περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη βιομηχανία

Η εν εξελίξει μεγαλύτερη πράσινη επένδυση στην ιστορία της και η συνεχής βελτίωση των δεικτών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και κατανάλωσης ενέργειας στο εργοστάσιό της αποδεικνύουν το ΕΔΩ στην Πράξη της εταιρείας και στο κρίσιμο πεδίο της βιωσιμότητας. 

Τι σημαίνει πρακτικά το να έχεις θέσει τη βιωσιμότητα ως εταιρική σου στρατηγική, ήδη από την επέτειο των 90 χρόνων λειτουργίας σου, πίσω στο 2021; Πως μεταφράζεται σε πράξεις το επιτακτικό αίτημα της κοινωνίας σήμερα για πράσινη μετάβαση; Τι περιλαμβάνει, σε όρους βιωσιμότητας, η φιλοδοξία να μετατρέψεις το εργοστάσιό σου σε ένα υπερσύγχρονο βιομηχανικό megaplant που φέρνει τη βιομηχανία του μέλλοντος στο σήμερα; 

Και όμως, οι απαντήσεις σε όλα αυτά μπορούν να συνοψιστούν σε τρεις μόνο λέξεις: «We are Game Changers». Έναν από τους αξιακούς πυλώνες που μοιράζεται η Παπαστράτος και οι άνθρωποί της με τη μητρική Philip Morris International (PMI). Αναδεικνύοντας την τόλμη να προχωρούν σε ενέργειες που τους καθιστούν πρωτοπόρους και την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις, προκειμένου να αλλάζουν τα δεδομένα στον κλάδο τους και να επηρεάζουν θετικά τον κόσμο.

Γιατί είναι game changing να βγαίνεις, να δηλώνεις και μετά να κάνεις πράξη ότι «Για εμάς στην Παπαστράτος, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι ούτε εναλλακτική λύση ούτε ζήτημα επιβολής. Είναι μονόδρομος και δική μας συνειδητή επιλογή. Είναι η ίδια η στρατηγική μας». Ένα μέρος από τη δήλωση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας, Γιώργου Μαργώνη, όταν, στα τέλη του 2023, ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη πράσινη επένδυση στην ιστορία της, ύψους 10 εκ. ευρώ, με στόχο τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30%. Τονίζοντας ότι η «έξυπνη» βιομηχανία είναι εξ ορισμού άμεσα συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητα. 

Μια επένδυση που ήρθε σε συνέχεια των συνολικά 700 εκατ. ευρώ επενδύσεων που έχουν υλοποιηθεί στο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο τα τελευταία επτά χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο ενεργειακός αντίκτυπος της συγκεκριμένης ενέργειας, η οποία εντάσσεται στο Zero Carbon Tech πρόγραμμα της PMI (συνολική επένδυση 120 εκ. ευρώ στα εργοστάσιά της για την πραγμάτωση του στρατηγικού της οράματος για τη βιώσιμη Βιομηχανία του Μέλλοντος) και αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές του εργοστασίου, αντλιών θερμότητας και – βιομηχανικού τύπου – ηλεκτρικού μπόιλερ, αντιστοιχεί στην ετήσια μείωση του όγκου διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα σχεδόν 5.000 συμβατικά αυτοκίνητα.

Μια πράσινη επένδυση που, όπως δήλωσε ο Διευθυντής Βιωσιμότητας της Παπαστράτος, Γιώργος Κωσταρέλης, λειτούργησε ως περαιτέρω κίνητρο για αλλαγή: «Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ήδη επενδύσει πάνω από δυο εκατ. ευρώ στο εργοστάσιό μας για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και της κατανάλωσης νερού. Το αποτέλεσμα ήταν να πετύχουμε, ήδη από το 2023, τους στόχους που είχαμε θέσει για το 2025. Έπρεπε, λοιπόν, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να φέρουμε μια ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση».

Άξιο αναφοράς είναι ότι από το 2017 η Παπαστράτος καλύπτει το 100% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Παράλληλα, εφαρμόζει αποτελεσματικά τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ηλεκτρισμού και θερμικής ενέργειας, με το 80% του αέρα από τις μονάδες κλιματισμού να επαναχρησιμοποιείται. 

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο μακροπρόθεσμος στόχος, απαιτούνται καθημερινές πράξεις με θετικά αποτελέσματα. Μέχρι το τέλος του 2023, η Παπαστράτος είχε πετύχει σημαντικές μειώσεις: πάνω από 24% στις εκπομπές και την κατανάλωση ενέργειας και περισσότερο από 36% στην κατανάλωση νερού, συγκριτικά με το έτος αναφοράς του 2019.

Για το 2024, η εταιρεία προβλέπει ακόμη μεγαλύτερες βελτιώσεις στους κύριους δείκτες περιβαλλοντικής απόδοσης. Συγκεκριμένα 20% βελτίωση συγκριτικά με το 2023 στις εκπομπές CO2, 16% βελτίωση συγκριτικά με το 2023 στην κατανάλωση ενέργειας και 6% βελτίωση συγκριτικά με το 2023 στην κατανάλωση νερού. Όλα τα παραπάνω ως αποτέλεσμα της ωριμότητας των ενεργειακών έργων και της συνεχούς παρακολούθησης και βελτιστοποίηση των διεργασιών και διαδικασιών.

Επιπλέον, η Παπαστράτος διατήρησε για το 2024 την πιστοποίησή της σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο Alliance for Water Stewardship (AWS), το οποίο κατέχει από το 2020. Το πρότυπο αυτό προάγει την κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη χρήση του νερού, αποτελώντας έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της εταιρείας για την υπεύθυνη διαχείριση των υδάτινων πόρων – έναν κρίσιμο παράγοντα για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Η στρατηγική της Παπαστράτος για το νερό εστιάζει στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος στο εργοστάσιό της, το οποίο διαθέτει Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης πιστοποιημένο κατά ISO 14001. Στο πλαίσιο του προτύπου Alliance for Water Stewardship (AWS), η εταιρεία έχει υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις για την εξοικονόμηση νερού, ενώ παράλληλα βελτίωσε τις παραγωγικές διεργασίες και τις μεθόδους προληπτικής συντήρησης. Eνδεικτικά, με την εφαρμογή της ξηρής λειτουργίας στους washing towers, η κατανάλωση νερού μειώθηκε κατά περίπου 4.130 m³ ετησίως.  Παράλληλα, η διατμηματική ομάδα έργου Steam Safari Project εντόπισε και βελτιστοποίησε διεργασίες στο δίκτυο ατμού, οδηγώντας σε επιπλέον μείωση της κατανάλωσης νερού κατά περίπου 7.590 m³ ετησίως.

Επιπλέον, η Παπαστράτος, στοχεύοντας στη διασφάλιση της βιωσιμότητας και στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής, έχει εγκαταστήσει στο εργοστάσιό της δύο μονάδες βιολογικού καθαρισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων. Αυτές διαχειρίζονται τόσο αστικά όσο και βιομηχανικά απόβλητα, με τα επεξεργασμένα ύδατα να διοχετεύονται υπεδάφια, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ποιότητας και της ποσότητας του υδροφόρου ορίζοντα στο Θριάσιο Πεδίο.

Παράλληλα, το 2024 πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων με τις Δημοτικές Αρχές των δήμων που βρίσκονται στις τοπικές λεκάνες απορροής, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τη δραστηριότητα της εταιρείας και αντίστροφα. Στόχος των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση για το πρότυπο Alliance for Water Stewardship (AWS), καθώς και η συζήτηση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, αναζητώντας λύσεις μέσα από τη συνεργασία.

Η κρίσιμη λέξη στο «We are Game Changers» είναι το «We». Γιατί, όπως σε κάθε πεδίο δραστηριότητάς της, έτσι και στο ταξίδι της βιωσιμότητας, η Παπαστράτος θέτει τους ανθρώπους της στο επίκεντρο. Αυτοί αποτελούν την απόλυτη προτεραιότητα και τη σημαντικότερη επένδυση της εταιρείας. Μια επένδυση που μεταφράζεται -μεταξύ άλλων- σε 100.000 ώρες εκπαίδευσης του προσωπικού ετησίως στις νέες τεχνολογίες και την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα βιωσιμότητας. Δράσεις όπως η εβδομάδα ενημέρωσης “Sustainability Week”, που οργανώνεται κάθε χρόνο από το 2022 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ενισχύουν αυτή την κουλτούρα.

Ένα ΕΔΩ στην Πράξη που αφορά τους περισσότερους από 1.400 ανθρώπους της Παπαστράτος, οι οποίοι λειτουργούν ως κοινωνοί και πρεσβευτές της βιωσιμότητας, τόσο εντός όσο και εκτός των εγκαταστάσεων της εταιρείας.