Η πυρηνική ενέργεια είχε «δαιμονοποιηθεί» τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό λόγω των φόβων για τους κινδύνους ασφάλειας. Όμως εδώ και λίγους μήνες θα μπορούσε να πει κανείς ότι λαμβάνει χώρα μια «πυρηνική αναζωπύρωση» που θα μπορούσε να επιταχύνει τον ενεργειακό μετασχηματισμό στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.
Αφορμή για την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για την πυρηνική ενέργεια ήταν το γεγονός ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανόδου των εκπομπών τους, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων τους, ιδιαίτερα αυτών που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Τα κέντρα δεδομένων που τροφοδοτούν την Τεχνητή Νοημοσύνη και το cloud computing έχουν ωθήσει τη ζήτηση και την παραγωγή ενέργειας σε νέα όρια. Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, η παγκόσμια χρήση ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 75% έως το 2050, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις τεράστιες ενεργειακές ανάγκες, που ως έναν μεγάλο βαθμό οδηγούνται από τις εξελίξεις στη βιομηχανία της ΑΙ.
Τα κέντρα δεδομένων που τροφοδοτούν την Τεχνητή Νοημοσύνη και το cloud computing αναμένεται να μεγαλώσουν τόσο πολύ, που θα απαιτούν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια ακόμα και από ολόκληρες πόλεις.
Αυτές όμως οι ενεργειακές ανάγκες έρχονται ολοένα και περισσότερο σε αντίθεση με τους στόχους βιωσιμότητας τους.
Ένα νέο κέντρο δεδομένων για παράδειγμα μπορεί να χρειάζεται την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας όση το Σικάγο, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζεται σταθερή ισχύ ενέργειας 24 ώρες το 24ωρο επί 365 ημέρες τον χρόνο, αλλά με μηδενικούς σχεδόν ρύπους.
Μετά από χρόνια εστίασης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν στραφεί τους τελευταίους μήνες στην πυρηνική ενέργεια ακριβώς για την ικανότητά της να παρέχει τεράστια ενέργεια με πιο άμεσο, αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο.
Βλέπετε, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες σε αντίθεση με τις ηλιακές και αιολικές εγκαταστάσεις προσφέρουν σταθερή παραγωγή ενέργειας με ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα και ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες ή την ώρα της ημέρας.
Η Google, η Amazon, η Microsoft και η Meta είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα που ξεκίνησαν πρώτα να επενδύουν σε έργα πυρηνικής ενέργειας, με γνώμονα τις ενεργειακές απαιτήσεις των κέντρων δεδομένων και των μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης τους, σηματοδοτώντας την αρχή μιας μεγάλης τάσης για όλο τον κλάδο.
Οι δηλώσεις του Michael Terrell, του ανώτερου διευθυντή ενέργειας και κλίματος στην Google στο CNBC, είναι ενδεικτικές του κύματος υπέρ της πυρηνικής ενέργειας: «Η πυρηνική ενέργεια είναι μια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα, που μπορεί να είναι πάντα «αναμμένη» και να λειτουργεί όλη την ώρα. Αυτό έχει τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο».
Δεν είναι τυχαίο ότι οι δηλώσεις του Terrell έγιναν λίγες ημέρες αφού η Google ανακοίνωσε ότι οι εκπομπές της έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 50% σε σχέση με το 2019, μια εποχή που το ζητούμενο είναι η κάθετη μείωση των εκπομπών, προκειμένου να αποτρέψουμε την κλιματική αλλαγή.
Η στροφή των εταιρειών τεχνολογίας προς την πυρηνική ενέργεια μεταφράζεται σε νέα συμβόλαια για τις εταιρείες του κλάδου πυρηνικής ενέργειας και αυτά με τη σειρά τους μεταφράζονται σε σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης τους.
Για παράδειγμα, η τιμή της Constellation Energy έχει ενισχυθεί φέτος κατά 93% ενώ είχε σημειώσει ακόμα μεγαλύτερη άνοδο έως και τα 288 δολάρια όταν ανακοίνωσε μια 20ετή συμφωνία αγοράς ενέργειας με τη Microsoft.
H Talen Energy σημειώνει φέτος άνοδο άνω του 200%, με τη συμφωνία με την AmazonWeb Services για ένα κέντρο δεδομένων που τροφοδοτείται από τον πυρηνικό σταθμό Susquehanna στην Πενσυλβάνια να της έχει δώσει στην κυριολεξία αέρα στα πανιά της, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα εμπλοκή τις συμφωνίας από τις ρυθμιστικές αρχές.
Η Vistra είναι άλλο ένα παράδειγμα εταιρείας πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με σημαντικό δυναμικό στην πυρηνική ενέργεια.
Φέτος έχει σημειώσει άνοδο άνω του 266% με το ράλι να ξεκινάει μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Energy Harbor τον φετινό Μάρτιο, καθώς επέκτεινε τις πυρηνικές της δυνατότητές κατά επιπλέον 4.000 μεγαβάτ και πρόσθεσε περίπου 1 εκατομμύριο πελάτες λιανικής στο χαρτοφυλάκιό της.
Η εταιρεία έχει ενσωματώσει τεχνολογίες ΑΙ στις δραστηριότητές της, ενισχύοντας την απόδοση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βελτιώνοντας τη θερμική απόδοση και μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα.
H τεχνολογία SMRs
Οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον σε ολόκληρο τον κόσμο εδώ και τέσσερα χρόνια, καθώς σε σύγκριση με τους αντιδραστήρες μεγάλης ισχύος, οι SMRs παρουσιάζουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Οι αντιδραστήρες SMRs κατασκευάζονται ταχύτερα και είναι μικρότεροι και φθηνότεροι σε σχέση με τους κλασικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ο χαρακτηρισμός «αρθρωτός» αναφέρεται αφενός στον τρόπο κατασκευής των μικρών αντιδραστήρων και αφετέρου στη δυνατότητα που έχουν να λειτουργούν είτε ανεξάρτητα, είτε συνδυαστικά πολλές μονάδες μαζί, σχηματίζοντας μια ενιαία ηλεκτροπαραγωγική μονάδα μεγάλης ισχύος (> 300 MWe), αντίστοιχη ενός τυπικού πυρηνικού σταθμού.
Υπενθυμίζουμε ότι τα πρώτα σχέδια παραγωγής τους ξεκίνησαν στη Γαλλία από την GE Steam Power System που εξαγοράστηκε από την ΕDF, ενώ παράλληλα σχέδια αναπτύχθηκαν και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη Rolls-Royce να ηγείται κοινοπραξίας στην οποία λαμβάνει μέρος και το βρετανικό Δημόσιο μαζί με τις BNF Resources και Exelon Generation.
H Amazon εντός του 2024 έχει συνάψει αρκετές συμφωνίες για την ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων SMRs.
Μια από αυτές τις συμφωνίες προβλέπει την ανάπτυξη τεσσάρων SMRs μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, με συνολική ισχύ 320 μεγαβάτ από την Energy Northwest, μια κοινοπραξία δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.
Άλλη μια συμφωνία είναι με την X-energy, η οποία αναπτύσσει έναν προηγμένο σχεδιασμό πυρηνικού αντιδραστήρα που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στο έργο της Energy Northwest, ενώ συμφωνία έχει συνάψει και με την εταιρεία κοινής ωφέλειας Dominion Energy.
(σ.σ: Περισσότερα για τις εξελίξεις στον κλάδο μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ και εδώ).
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.
Μαίρη Βενέτη