Παράλληλους δρόμους ακολούθησαν χρυσός και μετοχές το 2024 σε μία σπάνια, αν όχι μοναδική, συγχορδία μεταξύ του πιο δημοφιλούς επενδυτικού καταφυγίου και του επίσης πιο δημοφιλούς risk asset. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή εξέλιξη, καθώς αν ανατρέξουμε στα ιστορικά δεδομένα των αγορών, θα δούμε ότι η μοναδική περίοδος που χρυσός και μετοχές συγχρονίστηκαν και απέδωσαν μεγάλα κέρδη ήταν στο δωδεκάμηνο που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 1980, όταν το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε κατά 49% και ο S&P 500 κατά 39%.
Πέρυσι είδαμε κάτι παρόμοιο. Περίεργα πράγματα θα έλεγε κανείς, αφού είναι γνωστό ότι παραδοσιακά ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός για τους επενδυτές σε περιόδους αβεβαιότητας, κρίσης και φόβου, ενώ οι μετοχές προσελκύουν κεφάλαια σε καιρούς… νηνεμίας και αυξημένης ρευστότητας.
Η σημασία της παράλληλης αυτής κίνησης αναλύεται από τον Κωνσταντίνο Χαροκόπο εδώ. Αξίζει, λοιπόν, οι επενδυτές να συμπεριλάβουν στους παράγοντες που θα επηρεάσουν τις αποφάσεις τους και τις προβλέψεις των ειδικών για τον χρυσό και τις μετοχές. Όχι, γιατί οι προβλέψεις επιβεβαιώνονται πάντα (μάλλον το αντίθετο συμβαίνει), αλλά κυρίως διότι μας δίνουν ένα κλίμα για το πώς βλέπουν τα πράγματα οι μεγάλοι οίκοι που κινούν τα νήματα στις παγκόσμιες αγορές.
Ιστορικά, πάντως, δε φαίνεται κάποια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των αποδόσεων των μετοχών και του χρυσού. Η άνοδος του ενός asset δηλαδή δε συνεπάγεται την πτώση του άλλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010 ο χρυσός κατέγραψε ετησιοποιημένη απόδοση της τάξης του 3%, ενώ οι μετοχές ενισχύθηκαν κατά 13%. Στην αμέσως προηγούμενη δεκαετία, την πρώτη του 20ου αιώνα, η ετησιοποιημένη απόδοση του χρυσού διαμορφώθηκε στο 14% και των μετοχών -1%. Στην τρέχουσα δεκαετία ο χρυσός ενισχύεται (ετησιοποιημένη απόδοση) κατά 13% και οι μετοχές κατά 15%.
Τα σενάρια για την πορεία των μετοχών το 2025 είναι σχεδόν άρρηκτα συνδεδεμένα με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τις αποφάσεις που θα λάβει ο Ντόναλντ Τραμπ σε πολύ σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, με κεντρικό ζήτημα αυτό των δασμών. Στην αγορά, οι προβλέψεις για το πού θα φτάσει ο S&P 500 στο τέλος του 2025 κυμαίνονται από τις 6.600 μονάδες έως τις 7.100 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι η κυρίαρχη αντίληψη θέλει τις μετοχές να κινούνται έντονα ανοδικά για τρίτο διαδοχικό έτος, με περιθώρια ανόδου από 11,3% έως 19,73%.
Οι βασικοί λόγοι που κάνουν αισιόδοξους τους αναλυτές είναι δύο. Ο πρώτος αφορά στην οικονομική ατζέντα της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ και ο δεύτερος σχετίζεται με το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για μετοχές που ασχολούνται είτε άμεσα είτε έμμεσα με την τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα έκθεση της Bloomberg Intelligence, η αγορά της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να σημειώσει εκρηκτική ανάπτυξη με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 42% για να φτάσει το μέγεθός της στα 1,3 τρισ. δολάρια στα επόμενα χρόνια, έναντι μόλις 40 δισ. δολαρίων το 2022, που ξεκίνησε η AI mania.
Όσο για τα μέτρα που θα εφαρμόσει ο Τραμπ, σε γενικές γραμμές οι αγορές εκτιμούν ότι η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, η επιβολή δασμών, η μείωση των φόρων και η χαλάρωση των ρυθμιστικών κανόνων θα αναθερμάνουν τον πληθωρισμό, αλλά παράλληλα θα δώσουν σημαντική ώθηση και στην οικονομία. Επίσης, εκτιμάται ότι ο επαναπατρισμός γραμμών παραγωγής, εξαιτίας των δασμών, θα λειτουργήσει πολύ θετικά για τις μετοχές των αμερικανικών εταιρειών.
Για την τιμή του χρυσού, άλλη μία χρονιά με θετικό πρόσημο βλέπουν οι αναλυτές, παρά το γεγονός ότι υποχωρεί περίπου 4,7% από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε στα τέλη Οκτωβρίου. Στην πλειονότητά τους, εκτιμούν ότι το πολύτιμο μέταλλο θα ενισχυθεί και το 2025, με τις συγκλίνουσες προβλέψεις να αναφέρουν ότι θα αγγίξει το επίπεδο των 2.900-3.000 δολαρίων, που συνεπάγεται περιθώριο ανόδου της τάξης του 15% (με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής 20/12).
Η UBS αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της ότι τρεις λόγοι θα στηρίξουν το ράλι του χρυσού και θα οδηγήσουν την τιμή του στα 2.900 δολάρια στο τέλος του 2025. Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αγοράζουν χρυσό και το 2025, οι επενδυτές έχουν κάθε λόγο να επιλέγουν τον χρυσό ως μέσο αντιστάθμισης κινδύνου σε μία συγκυρία που τόσο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, όσο και οι ανησυχίες για αναθέρμανση του πληθωρισμού, παραμένουν, ενώ και οι μειώσεις των επιτοκίων υποστηρίζουν τη διατήρηση του χρυσού στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Η ελβετική τράπεζα αναβαθμίζει την πρόβλεψη για τις αγορές χρυσού από τον επίσημο τομέα, κάνοντας πλέον λόγο για 982 μετρικούς τόνους χρυσού το 2024, έναντι 900 μετρικών τόνων προηγουμένως. Πρόκειται για μικρότερο όγκο αγορών σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, αλλά πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο αγορών στα χρόνια μετά το 2011. Τέλος, η UBS ότι το momentum θα παραμείνει ισχυρό και το 2025 λόγω των προσπαθειών πολλών κεντρικών τραπεζών να επιτύχουν τη λεγόμενη αποδολαριοποίηση.