Η φόρα που είχε πάρει η αγορά για σχεδόν 18 μήνες κόπηκε κάποια στιγμή την άνοιξη, κάτι που δεν αποτελεί και μεγάλη έκπληξη, αφού η άνοδος ήταν πάρα πολύ μεγάλη και πολύ δύσκολο να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο.
Ανεξάρτητα από την ύπαρξη άλλων παραγόντων που συντέλεσαν στο σταδιακό ξεφούσκωμα της προηγούμενης άνοιξης, η φύση της διόρθωσης που ακολούθησε και κυρίως η παραμονή του Γενικού Δείκτη σε ένα στενό εύρος τιμών για επτά μήνες δείχνουν πως υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να δούμε και ένα νέο σκέλος στην άνοδο που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2022. Με την προϋπόθεση βέβαια, πως οι διεθνείς αγορές δεν θα αλλάξουν σημαντικά προς το χειρότερο από εδώ και πέρα.
Δεν θα προσπαθήσουμε να μαντέψουμε πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει το επόμενο σκέλος της ανόδου που εκτιμούμε πως δεν έχει φθάσει στο τέλος της, μπορούμε όμως να κάνουμε ορισμένες υποθέσεις σχετικά με τις μετοχές που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να τραβήξουν προς τα πάνω την αγορά όταν έρθει η ώρα.
Δεδομένου πως οι μεγάλες συστημικές τράπεζες έχουν πάρει και πάλι την παραδοσιακή ηγετική τους θέση στο χρηματιστήριό μας, είναι λογικό να ξεκινήσουμε από αυτές. Μετά και τη λήξη του «σίριαλ» με τις φήμες για έκτακτη φορολόγησή τους και το ξεκαθάρισμα του τοπίου μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, η αγορά μπορεί και πάλι να επικεντρωθεί στα θεμελιώδη στοιχεία τους και τις επιχειρηματικές προοπτικές τους.
Διαβάζοντας τις εκθέσεις των Ελλήνων και διεθνών αναλυτών, βλέπουμε πως υπάρχει μία γενική συμφωνία πως αυτή την περίοδο είναι υποτιμημένες. Βέβαια, όταν και οι τέσσερις μεγάλες έχουν δώσει αποδόσεις της τάξης του 500% και 600%, ίσως και μεγαλύτερες, την τελευταία τριετία, η δυσκολία τους να ξεκινήσουν το επόμενο σκέλος της ανοδικής τους κίνησης δεν προκαλεί έκπληξη.
Όμως, το «χώνεμα» αυτών των κερδών είναι σε εξέλιξη εδώ και πολλούς μήνες και όσο περνά ο καιρός αυξάνονται οι πιθανότητες να ξεκινήσει μία νέα ισχυρή άνοδος. Ξέρουμε πως δεν είναι λογικό να περιμένουμε πως οι μετοχές τους θα πιάσουν αμέσως τις τιμές στόχους που έχουν θέσει οι εκθέσεις των αναλυτών, αλλά δεν είναι ανάγκη να γίνει αυτό για να σηκώσουν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τα υψηλά των 1.505 μονάδων. Μόνο τη μισή απόσταση από τις τωρινές τιμές μέχρι τις τιμές στόχους να καλύψουν, αυτό θα σημαίνει άνοδο τουλάχιστον 20% με 30% για την κάθε μία από αυτές.
Εδώ μπορούμε να αναφερθούμε στη νέα άφιξη στον χώρο των τραπεζικών, δηλαδή την Attica Bank. Μετά τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, η τράπεζα έχει μπει σε νέα εποχή, κάτι που φαίνεται και από τη μεταμόρφωση της μετοχής της. Οι μέτοχοι που τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της ΑΜΚ αλλά και μετά από αυτήν, περιμένουν πως η Τράπεζα θα κινηθεί πλέον δυναμικά και θα προσπαθήσει να κερδίσει έδαφος με τη βοήθεια νέων «έξυπνων» προϊόντων. Αν δικαιωθούν οι εκτιμήσεις τους, η μετοχή της μπορεί να αποτελέσει μία από τις θετικές εκπλήξεις του 2025 και, αν αυξηθεί και το free float της, να θέσει υποψηφιότητα για ένταξη στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.
Ένας άλλος κλάδος που, ύστερα από καιρό, επέστρεψε στην πρώτη γραμμή του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είναι βέβαια ο κατασκευαστικός. Τα μεγάλα έργα που εκτελούνται στη χώρα σε διάφορους τομείς, έχουν αυξήσει το κατασκευαστικό αντικείμενο και σε συνδυασμό με τα διάφορα ενεργειακά projects και τις συμβάσεις παραχώρησης, δίνουν στις σοβαρές κατασκευαστικές εταιρείες τη δυνατότητα να πετύχουν υψηλές και διατηρήσιμες αποδόσεις για πολλά χρόνια.
Οι τρεις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες του Χρηματιστηρίου κινούνται πολύ δυναμικά και βρίσκονται σε ανοδικά σημεία καμπής. Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ μετά την αποχώρησή της από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επικεντρώνεται στα πολύ μεγάλα έργα που έχει αναλάβει και στις συμβάσεις παραχώρησης όπως αυτή της Αττικής και της Εγνατίας Οδού. Ο όμιλος AKTOR (πρώην ΙΝΤΡΑΚΑΤ), μετά την ταχύτατη ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης, προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου και ενισχύεται ενόψει των πολύ φιλόδοξων στόχων του για την επόμενη πενταετία, ενώ και η AVAX συνεχίζει την εκτέλεση του μεγάλου έργου της Γραμμής 4 του Μετρό αναλαμβάνοντας παράλληλα και άλλα σημαντικά έργα.
Οι εκθέσεις των αναλυτών βάζουν τις τιμές στόχους για τις μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου αρκετά πάνω από τα τωρινά επίπεδα, πράγμα που σημαίνει πως και αυτός ο κλάδος έχει τη δυνατότητα να δώσει ανοδική ώθηση στο Χ.Α.
Δύο μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις με πολύ ισχυρή διεθνή παρουσία, που έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν ουσιαστικά σε μία καλή ανοδική πορεία της αγοράς, είναι η Cenergy Holdings και η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ.
Η μεν Cenergy Holdings μόλις ολοκλήρωσε μία σημαντική αύξηση κεφαλαίου από την οποία άντλησε τη χρηματοδότηση που της είναι απαραίτητη για να προχωρήσει με ασφάλεια στη μεγάλη επένδυσή της στις ΗΠΑ και να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί διεθνώς στον τομέα των ενεργειακών υποδομών. Η δε ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, μπορεί το 2025 να καλύψει το χαμένο χρηματιστηριακό έδαφος, καθώς η σημαντική μείωση του κόστους χρήματος στην Ευρωζώνη θα είναι ευεργετική για τα οικονομικά της αποτελέσματα και, πιθανότατα, θα κάνει τους επενδυτές να ανακαλύψουν και πάλι την αξία της.
Ο ΟΠΑΠ δεν είναι η εταιρεία που περιμένει κανείς να πετύχει εντυπωσιακά χρηματιστηριακά κέρδη, όμως η μεγάλη μερισματική της απόδοση, οι εξαιρετικές οικονομικές της επιδόσεις και η ικανότητά της να προσαρμόζεται γρήγορα στις διεθνείς εξελίξεις μπορούν να δώσουν στη μετοχή μία καλή διψήφια ετήσια απόδοση και στον Γενικό Δείκτη άλλη μία «χείρα βοηθείας» στην προσπάθεια για την επίτευξη των νέων υψηλών.
Η ΔΕΗ είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση όπου οι στόχοι στις εκθέσεις των αναλυτών βρίσκονται πολύ παραπάνω από την τωρινή τιμή της. Οι συνεχείς επιχειρηματικές της κινήσεις κάνουν όλο και πιο εφικτή την επίτευξη των στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου που έχει παρουσιάσει στους διεθνείς επενδυτές. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την έναρξη μίας νέας ανοδικής κίνησης για τη μετοχή.
Όταν γίνει αυτό όμως, η κίνηση της μετοχής πιθανότατα θα είναι πολύ δυναμική, καθώς εδώ και ένα περίπου χρόνο η μετοχή της φαίνεται σαν να μαζεύει δυνάμεις. Αν η εκτίμησή μας είναι σωστή, η ΔΕΗ μπορεί να είναι από τις πρωταγωνίστριες του νέου ανοδικού χρηματιστηριακού κύματος.
Μία μετοχή που βρίσκεται «καθηλωμένη» εδώ και καιρό είναι αυτή της Aegean Airlines, επηρεασμένη πιθανώς από κάποιες εξελίξεις που έπληξαν ελαφρά τα αποτελέσματα της επιχείρησης τους τελευταίους μήνες. Εφόσον η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα συνεχίσει να κρατιέται σε υψηλά επίπεδα, η δυνατή οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και η πολύ καλή μερισματική της απόδοση, θα κάνουν τους επενδυτές να επιστρέψουν στη μετοχή της εταιρείας και να την επαναφέρουν σε ανοδική πορεία, βοηθώντας και τον Γενικό Δείκτη στην αναζήτηση των νέων υψηλών.
Οι μετοχές που προαναφέραμε συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να συμπεριληφθούν στους πρωταγωνιστές του 2025 και να συμβάλουν στην επαναφορά του Γενικού Δείκτη σε ανοδική πορεία και στην επίτευξη νέων υψηλών επιπέδων. Με την προϋπόθεση βέβαια, πως οι διεθνείς αγορές θα εξακολουθήσουν να κινούνται, σε γενικές γραμμές, ανοδικά και δεν θα βρεθούμε μπροστά σε φαινόμενα σαν και αυτά που ζήσαμε στις αρχές του 2020 και του 2022.